A Cuba Libre koktélról

másnaposság

 

Kubából eredő középszerű, könnyen és olcsón elkészíthető alkoholos ital. Receptjében nincs is más mint cola, rum és lime leve. Nevének jelentése „szabad Kuba”, és hozzávetőlegesen a XX.század legelejétől ismert. Az azonban több mint valószínű hogy az amerikai első, egyetlen és igazi cola feltalálása előtt nem keletkezhetett. Természetesen mint minden egyes koktél eredetét homály övezi, és pontosan nem lehet tudni az eredetét, mert nincs hiteles írásos bizonyíték. Legelőször az USA-ban tudott terjedni a katonák által. Leginkább azonban Kuba függetlenségének elnyerése után kezdhette meg világhódító útját, hiszen ekkor fellendült a turizmus, és könnyen híre ment.

Igen népszerű manapság, szinte mindenki hallotta már a nevét, ha nem is kóstolta. Egyszerű, olcsó, finom, mi kellhet még a népszerűséghez? Még a színe is kellemes a szemnek. Egyszerűsége nem csak abból adódik hogy csak három fő összetevője van, hanem abból is hogy a keverék arányát bárhogy változtatva, soha nem lesz rossz ízű. Az IBA szerinti alap recepben 120ml Cola, 50ml fehér rum, és 10ml lime lé szerepel. Felszolgálni „HighBall” pohárban, egész jégkockákkal „ont he rock”, lime szelettel, és egy szívószállal szokás.

Az italkritikusok többféle gúnynevet is ráaggattak a koktél hosszú történelme során. Ilyenek mint például: „az ihletett nyájasság itala”; „lusta ember itala”; "a klasszikus középszerű karibi-amerikai highball".

Vannak azonban akik egy valódi történelmi italnak tekintik, és azt írják róla hogy egy erős szimbólum ami a gyarmat és a globális kapitalizmus nagyszerű házassága. Gondolnak itt a kubai rumra és az USA-ra mint a cola szülőanyjára. Egy igazi történelmi egyesülés ez, amelyben fellelhető a világtörténelem egy kis darabkája.

Mint az említettük, elronthatatlan, így nem csak fehér- de bármilyen rummal elkészíthető, és gyakran a lime levét is kihagyják belőle. A lényeg hogy fogyaszd felelősséggel.

Bármennyire is finom a Cuba Libre koktél, a lényeg hogy még az alkalom (ami legyen akár ünneplés, bulizás, adhoc alkalom) előtt gondolkodj előre, és szerezd be időben a ciszteint tartalmazó étrend-kiegészítőt hogy mindenképpen meg tudj felelni a másnapi kihívásoknak. Persze ne felejtsd el bevenni vagy meginni mielőtt az alkalom után nyugovóra hajtod fejed. A másnaposság csak pazarolja a drága idődet, felesleges, és soha többé nem is szükséges!

 A másnaposság tünetei manapság már hatékonyan és nagymértékben csökkenthetőek.