másnaposság

Mi történik a szervezetedben alkoholfogyasztáskor?

Attól a pillanattól kezdve hogy alkoholt fogyasztasz, a szervezeted keményen elkezd dolgozni annak feldolgozásán. Az alkohol három lépésben bomlik le:

1. lépés:
A máj és a gyomor az alkoholt acetaldehiddé bontja le. Az acetaldehid mérgező irritáló anyag, amely károsítja a szerveket, a sejteket, sőt a DNS-t is, és felelős a másnaposság előidézéséért.

2. lépés:
A máj az acetaldehidet ecetsavvá bontja le.

3. lépés:
Az ecetsav energiává, glükózzá vagy zsírsavakká alakul.


Nem minden lépés megy végbe ugyanolyan sebességgel. A második lépés a leglassabb, és ezért az Acetaldehid mérgező anyagnak a felhalmozódásához vezet.
A Reset AfterDrink összetevőinek hatóanyaga megfelelő tápanyagokkal látja el a szervezetet, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot.

A három lépés részletesen:

1. lépés: Hogyan bomlik le az alkohol a szervezetben?


Az alkoholt főként a máj, részben pedig a gyomor bontja le. A májnak kb. 1-1,5 óra szükséges 1 normál pohár alkohol lebontásához. Tehát, ha 8 pohárral fogyasztasz, a máj 8-12 órán keresztül az alkohol lebontásával lesz elfoglalva. Ez azt jelenti, hogy még az erős ivás utáni reggelen is alkohol van a véredben.
Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) egy enzim, amely az alkohol lebontásáért felelős szervezetünkben. Az etanolt acetaldehidnek nevezett mérgező anyaggá alakítja azzal hogy egy hidrogénatomot eltávolít az etanolból. Ez az enzim döntő szerepet játszik az alkohol feldolgozásában a szervezetünkben.

2. lépés: Hogyan bomlik le az acetaldehid a szervezetben?

Az acetaldehid egy mérgező anyag, amelyet gyakran gyököknek neveznek. Károsítja a szerveket, sejteket és még a DNS-t is, hozzájárulva a másnaposság tüneteihez. Testünkben enzimek és antioxidánsok állnak rendelkezésre a különféle gyökök eltávolításához. Az alkoholfogyasztás után azonban abnormális mennyiségű acetaldehid termelődik, ami túlterheli a szervezet azon képességét, hogy mindezt feldolgozza. Ez a felhalmozódás a fő bűnös a másnaposságért. Az acetaldehid-dehidrogenáz (ALDH) egy enzim, amely döntő szerepet játszik az acetaldehid lebontásában. A mérgező acetaldehidet egy hidrogénatom eltávolításával ecetsavvá alakítja. Az ALDH segít csökkenteni az acetaldehid káros hatásait.A glutation az ALDH mellett döntő szerepet játszik a szervezet méregtelenítési folyamataiban is. Segít semlegesíteni a mérgező anyagokat, megköti a nehézfémeket, elősegíti a káros anyagok szervezetből való kiürülését. A glutation, egy tripeptid, amely glutaminsavból, ciszteinből és glicinből áll, antioxidánsként működik, és segít a káros anyagok, például az acetaldehid semlegesítésében. A glutation az acetaldehidhez kötődik, és egy nem mérgező vegyületet képez, amelyet glutation-acetaldehid adduktnak neveznek. Ez segít csökkenteni az acetaldehid káros hatásait azáltal, hogy stabilizálja és inaktiválja azt.

A Reset AfterDrink bőséges mennyiségű glutationt és annak esszenciális építőkövét, ciszteint tartalmaz.

3. lépés: Hogyan bomlik le az ecetsav a szervezetben?


Az ALDH által képzett ecetsav többféleképpen is feldolgozható szervezetünk által. Beléphet a trikarbonsav ciklusba (TCA ciklus), ahol szén-dioxidra és hidrogénionokra bomlik. Ez a folyamat energiát is termel ATP formájában. Az ecetsav a glükoneogenezisnek nevezett folyamaton keresztül glükózzá, szervezetünk fontos üzemanyagává alakítható. Ezenkívül az ecetsav felhasználható zsírsavak előállítására, amelyeket lipidek szintézisére és zsírraktározására használnak. Az ecetsav egy része vizelettel vagy légzéssel ürülhet ki.


Összefoglalva, az alkoholt az ADH acetaldehiddé bontja, majd az acetaldehidet az ALDH ecetsavvá alakítja. Az ecetsav felhasználható üzemanyagként, glükóz előállítására vagy zsírsavak képzésére.

A Reset termékek fő összetevői:

Glutation

A szervezet előbb az alkoholt Acetaldehid-é alakítja, mielőtt ecetsavvá alakul (amelyet a test általában üzemanyagként használ). Az Acetaldehid mérgező, ezért a lehető leggyorsabban el kell távolítani a testből. Ehhez a szervezet Glutationt használ, amely egy a szervezet által előállított peptid. Ez a peptid csak kis mennyiségben áll rendelkezésre tartalékként, amikor nincs rá szükség. Alkoholfogyasztás esetén ez a tartalék gyorsan elfogy.Az Acetaldehid gyors feldolgozásához a Glutation bevitellel rendelkezésére állítható.

Glutation wikipédia link: klikk!

Acetaldehid wikipédia link: klikk!

C-vitamin

A C-vitamint a szervezet arra használja hogy a Cisztein aminosavat kis mértékben módosítsa annak érdekében, hogy megfelelő formában felhasználhassa. A test gyakran használja antioxidánsként a többi gyökök eltávolításához.
C-vitamin wikipédia link: klikk!

Cisztein

A Glutation-t a szervezet újrahasznosíthatja, de nem túl gyorsan. Annak érdekében, hogy a test gyorsabban megszabaduljon az Acetaldehid-től, a testnek többet kell termelnie a szükséges Glutation-ból. Ezért három aminosavra van szükség, és a Cisztein az egyik ezek közül. Ez az aminosav egy tápanyag, amely a szervezetben nem elérhető, és csak fogyasztás útján lehetséges bevinni. Például a csirketojások tartalmazzák ezt a tápanyagot, de nem akkora mennyiségben amely a felgyorsításhoz szükséges.Cisztein bevitellel a szervet ösztönezhető a sokkal több Glutation előállításában. Cisztein bevitellel az Acetaldehid-et a máj akár ötször gyorsabban képes feldolgozni. Cisztein wikipédia link: klikk!

B1-vitamin

A Tiamin fontos vitamin, amely szintén segít a szervezetnek az alkohol és bomlástermékeinek lebontásában. Fontos a máj más tisztítási folyamataiban is.
B1-vitamin wikipédia link: klikk!

Aszparagin

Az Aszparagin egy aminosav, amelyre a májnak szüksége van az alkohol és az alkohol más bomlástermékeinek feldolgozására. Serkenti a Krebs-ciklust, más néven citromsav-ciklust. Aszparagin wikipédia link: klikk!

B6- és B10-vitamin

Mindkét vitamin a máj tisztító hatása szempontjából is fontos. Az alkoholfogyasztás ezen vitaminok kevesebb felszívódását okozza, ami gyorsan hiányt okozhat a szervezetben.
B6-vitamin wikipédia link: klikk!

Kolin

A Kolin hozzájárul a normál májműködés fenntartásához.
Kolin Wikipédia link: klikk!

Szakértői vélemény

Egy rövid szakértői vélemény Dirk Zoutwelle táplálkozási szakértőtől.