A koktél

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a koktélok fogyasztása után is fel fog lépni. A koktél olyan alkoholos italok keveréke, amelyet és egyéb összetevőkkel ízesítenek, mint például a szirupok, a gyümölcslé, a szódavíz, a tej, a tejszín, a méz, a cukor. Díszítésként általában gyümölcsöt használnak. A világ legismertebb koktéljai közé tartozik a Pina Colada, a Bloody Mary, a Mai Tai, a Mojito, a Margarita, a Manhattan, vagy a Daiquiri. A koktél eredete mai napig sem tisztázott. Az eddig feltárt források alapján először égetett szeszek, víz, cukor és keserűk keveréke volt, az 1860-as évekre pedig gyakran likőröket is felhasználtak. Az első fennmaradt koktél receptkönyv 1862. évről maradt fenn, amelyet csaposok számára készítettek. A többi kevert italtól itt az különböztette meg a „koktél” néven szereplőket, hogy gyomorkeserút is tartalmaztak.

másnaposság vagy macskajaj a koktélozás szükségszerű velejárója. Az amerikai szesztilalom (1919–1933) idejében a koktélok nagy népszerűségnek örvendtek az illegális kocsmákban, több okból kifolyólag is. Ebben az időben ugyanis a whisky helyett inkább a gint preferálták, amit könnyebben és gyorsabban elő lehetett állítani illegálisan, ez szolgált a koktélok alapjául. A sokszor igen rossz minőségű alkohol rossz ízét édes hozzávalókkal fedték el, az édes italokat pedig gyorsabban el lehetett fogyasztani mint a tömény alkoholt, ami különösen fontos volt abban a korban, amikor az illegális kocsmákat bármikor ellenőrizhették és gyorsan kellett menekülni. Mindemellett nehéz volt sört és bort beszerezni, ezért a koktélok népszerű társasági italokká váltak. Az 1960-as és 1970-es években csökkent a népszerűségük, majd az 1980-as években a vodkának köszönhetően ismét megnőtt. A hagyományos koktélok reneszánszukat kezdtél élni a 2000-es években, majd a közepétől pedig elindultak a kísérletezések, a hagyományos alapokon nyugvó koktélok felfrissítése új összetevőkkel, valamint összetettebb ízvilágok kialakítása.

cocktail szó az angolban eredetileg a kurta farkú lovakat jelölte. A szó amerikai eredetű, és legelőször mint ital 1806. évben említik: „serkentő szeszes ital, mely bármilyen töményszeszből, cukorból, vízből és keserűkből áll” és azt is megjegyzi, hogy az „ember fejébe száll”, tehát a másnaposság vagy macskajaj garantált. Azonban egyesek szerint a cocktail szó az angol cock ale („kakassör”) torzulása. A magyar nyelvbe 1876. évben került be először írásos formában a szó.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset