A pezsgőről általánosságban

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a pezsgő fogyasztása után is jelentkezni fog, minden esetben. A bor készítéséhez hűvösebb, franciaországi területeken a bor erjedése leginkább a szüret utáni következő tavaszára ment végbe. A szénsavas bort sűrűn készítették ezen a térségekben, de ez akkoriban selejtnek minősült. Az első pezsgőt az 1700-as évek elején készítette egy dom. Pierre Pérignon nevű apátság vezető a franciaországi champagne borvidéken egy Szent Benedek rendi apátságban. A gyártás praktikáját egészen sokáig, a 19. századig titokban tudták tartani, de ekkor már Európa minden táján gyártottak pezsgőt.

Dom Perignon jól záró, hosszú fadugóval ellátott, vastag falú angol palackban tárolta a kész habzó bort, de megfigyelte, hogy ez a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól, ezért lecserélte azt egy parafából készültre. Ezzel a dugóval már az erjedés közben a borból termelődő széndioxid nem tudott eltávozni. Az érlelés után, ami hozzávetőlegesen 15 hónapig tartott, a seprőt eltávolították a palack fejjel lefelé való megnyitásával. Ez a folyamat a degorzsálás.

másnaposság vagy macskajaj kialakulásához a pezsgőben lévő széndioxid jócskán hozzájárul. A pezsgőgyártás manapság a már kierjedt alapborhoz adott tirázslikőr cukortartalmának az erjedésekor keletkező széndioxid felfogásán és a pezsgővé váló borban történő elnyeletésén alapul. Az expediciós likőr hozzáadása nélkül forgalomba kerülő pezsgőket "nyers" pezsgőnek hívják.

A manapság gyártott pezsgő ízek az alábbiak, a cukortartalom tekintetében:

Kisebb mint 3 g/l: „brut nature” vagy „naturherb”

0-6 g/l: „extra brut” vagy „extra herb”

Kisebb mint 12 g/l: „brut” vagy „herb”

12-17 g/l: „extra dry” vagy extra trocken”

17-32 g/l: „sec” vagy „trocken”

32-50 g/l: „demi sec” vagy „halbtrocken”

Több mint 50 g/l: „doux” vagy „mild”

 

A pezsgők üvegein a cukortartalmon és az alkoholtartalmon kívűl további jellemzőket is fel szoktak tüntetni, úgy mint:

„Crémant” – csökkentett habzású, pezsgő-alapbor ízű

„Blanc de Blancs” – fehér szőlőből készített fehér pezsgő

„Blanc de noirs” – színes szőlőből készített fehér pezsgő.

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei csökkenthetőek.

reset