A röviditalról általánosságban

másnaposság macskajaj

Az égetett szesz fogyasztása a leghatékonyabb módja hogy a másnaposság vagy macskajaj fájdalmait átélhessük. Magas alkoholtartalma miatt kevés mennyiség is elegendő a berugáshoz. Definíció szerint az égetett szesz vagy másnéven alkoholpárlat olyan alkohol tartalmú ital melynek alapanyagát alkoholos erjedés után végül lepárolják, így legnagyobbrészt etanol vizes oldatából áll. A lepárlás során az alacsonyabb forráspontú, illetve az illékonyabb összetevőket nyerik ki az alapanyagból, így az égetett szeszek jóval magasabb alkoholtartalmúak, mint a sör a bor és más erjesztett italok. A párlat íze a lepárlás módszerétől függően lehet semleges, vagy többé-kevésbé megőrizheti az erjedt alapanyag aromáit, de emellett gyakran ízesítik vagy fahordóban érlelik. Az égetett szesz lepárlás után legtöbb esetben 60%-nál magasabb alkoholtartalmú, így emberi fogyasztásra nem igazán alkalmas, ezért szükséges hígítani, és ez után hozzák forgalomba.

másnaposság vagy macskajaj elkerülhetetlen velejárója az égetett szesz fogyasztásának. Általában 15–55% közötti alkoholtartalommal hozzák forgalomba. Többféle kiszerelés van az egész kicsitől a nagyobbakig. Az egészen kicsiket röviditalnak, felesnek vagy tiplinek is nevezik. Nagyobb kiszerelésben 0,5-1l szokott lenni, de természetesen ezt is „feles” pohárból, egyszerre kis mennyiségben fogyasztjuk.

másnaposság vagy macskajaj legnagyobb hozzásegítője a többféle égetett szesz és a belőlük készült italok, melyek gyűjtőneve a szeszes ital. A likőrök a párlatok ízesítésével és jelentős édesítésével készülnek, többnyire finomszeszből, amely legalább 96 térfogatszázalék alkoholtartalmú égetett szesz. Ezt lepárláskor tisztára finomítják, így etanolon és vízen kívül csak nyomokban tartalmaz egyéb anyagokat.

Magyar nyelven a fent említett égetett szesz neve hozzávetőlegesen a 18. századtól kezdve a pálinka. A 20. század folyamán a pálinka magyar viszonylatban egyre inkább a gyümölcs-, seprő- és törkölypárlatokra utalt, ám a korábbi jelentése csak 2002-től, a mai értelemben vett pálinka eredetvédettsége, illetve a pálinkatörvény hatására vált elavulttá. Azóta a pálinka régi jelentése a köznyelvből is kiveszőben van.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei csökkenthetőek.

reset