A vodka története

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj könnyedén jelentkezhet a megfelelő mennyiségű vodka fogyasztása után. Lengyelországban és Oroszországban is a XV. században jelentek meg az első gabonapárlatok, de ezek még nem vodkák voltak. A korai Oroszországban készített gabonapárlatokat kenyérbornak vagy szimplán gabonapárlatnak neveztek: hlebnoje vino, vagy polugar. A vodka elnevezést a XVI. század óta használják, ám koronként eltérő, mindig más értelemben. Legkorábbi jelentése az aqua-vitae-nak felelt meg, és ennek azonos jelentésű orosz megfelelője, a zsivaja voda lehetett a vodka szó eredete is.

A XIX. században világszerte terjedt a szeszfinomító oszlopok használata, így a másnaposság vagy macskajaj eléggé sűrű jelenséggé vált. További technológiai fejlődés volt ekkoriban a szesz faszenes tisztítása is, így nehéz megállapítani, hogy valójában mikor és hol készítettek először vodkát. Ami biztos hogy manapság is készítenek vodkát Coffey rendszerű finomítóval. Ez a típus 1830-as évektől kezdődően terjedt el Angliából. Gyorsan elterjedt, mivel olcsón lehet vele nagy tisztaságú szeszt előállítani.

Az orosz vodkamonopólium megalapítása előtt a XIX. század vége felé Oroszországban a másnaposság vagy macskajaj mindennapos jelenség volt, mivel a teljes lakosságban elterjedt az alkoholizmus. Ekkoriban az alkoholizmus következményeiért nem önmagát a jelenséget vádolták hanem az égetett szeszekben található kozmaolajokat vagy növényi összetevőket. Ezt a jelenséget tovább erősítették a szeszkereskedők hamisítási módszerei is. Általánossá vált hogy az eleve rossz minőségű gabonapárlatot felvizezték, és a 40 fokos szesz erősségét vegyszerek hozzáadásával utánozták. Ekkoriban a kocsmákban szinte bármire lehetett hitelben inni, ez sajnos hozzájárult a fent említett széles körben elterjedt alkoholizmushoz.

Oroszországban 1894. évben állították fel az állami vodkamonopóliumot, mert a jövedéki adórendszer nem volt működőképes. A bizottság állásfoglalása az volt hogy a nép ideális mindennapi szeszesitala az ellenőrzött tisztaságú finomszesz, ami 40% alkoholtartalomra van hígítva. Az alapanyagként használt termények lepárlása továbbra is magánkézben volt, de az első lepárlásból származó szeszt az államnak kellett eladni. Így az állam saját, illetve szerződéses szeszfinomítókban gyártotta a vodkát. A szesz tisztaságát e célra felállított laboratóriumokban ellenőrizték, azok munkáját pedig két központi labor felügyelte. A monopólium elsődleges célja között nem szerepelt a szeszfogyasztás visszaszorítása, így a másnaposság vagy macskajaj jelensége sem indult csökkenésnek. A monopólium a XX. Század első évtizede után megszűnt, de még ekkorra sem tudták teljes ország területére kiterjeszteni a fennhatóságukat.

A XX. század elejétől a vodka világszerte elkezdett terjedni kezdett, de ekkor még  Oroszországon és Lengyelországon kívül nem nevezték vodkának. 1979 előtt például a svéd Absolut sem vodka, hanem Absolut Rent Brännvin („abszolút tiszta szesz”) néven került forgalomba.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset