A whisky fogyasztás etikettje

A whisky fogyasztás etikettje

Közeleg egy neves esemény, és elegáns fogadásra vagy hivatalos? Tudod hogy előre láthatólag whisky lesz a kínált fő alkoholos ital? Jó ha tudsz néhány dolgot mit illik és hogyan a whisky fogyasztási etikett szerint. Összefoglaljuk a leg alapvetőbb tudnivalókat, hogy professzionális whisky fogyasztónak tűnhess. Fontos hogy tudd milyen az igazi whisky-s pohár, hogyan illik azt tartani, és mi a kifinomult kortyolási technika.

Amennyiben még kezdő whisky fogyasztó vagy, előre szólunk hogy nem lesz sétagalopp, hiszen kezdőként más ízvilággal találkozhatsz, mint amit általában már ismersz. Ezért az első szabály hogy készüljél fel erre, és ne fogyaszd a whisky-t fanyalgó arccal. Nem illik, és nem is elegáns, továbbá a környezetedben lévő emberek figyelmét is felkeltheted, ezzel a kirívó viselkedéssel, ezt jobb kerülni.

A második szabály amely ugyancsak a különleges whisky ízekhez kötődik, az az hogy kezdőként a különleges íz bármennyire is rosszul esik számodra, a whisky-t soha nem szabad visszaköpni a pohárba. Ezzel megsérted a házigazdát, aki kifinomult érzékkel választotta a kínált whisky ízvilágát az eseményre.

Amikor ez első két szabályt tudatosítottad magadban, és teljes mértékben felkészültél hogy elkerüld ezen hibákat akkor jöhet a kortyolás. A lényeg hogy a pohár egy szájhoz emelésekor csak egyszer szabad kortyolni. Minden emelés egy korty. Továbbá a kortynak kicsinek kell lennie, és nem nagynak. Hol a határ a kettő között. Pont ott ahol még akkorát kortyolsz hogy nem adsz ki furcsa hangokat magadból, amivel esetleg megzavarhatod a körülötted lévő embereket. Ez nem verseny, hanem a cél a whisky ízének maradéktalan kiélvezése. Éppen ezért az italra koncentrálj annak fogyasztása közben, és nem másra. Még jobb, a teljesség érdekében ha a szaglásodat is élesíted kortyolás előtt. Az előszimatolás segíthet abban hogy az elsőként érzendő új íz köpési ingert indítson be nálad. Készítsd fel a tested a kortyolásra.

A whisky-s poharaknak is több típusa van, mindegyiknek meg van a saját célja. A teljesség igénye nélkül vegyünk sorra néhányat.

Az első az „old fashioned, lowball, rock glass” névre hallgat, ami mutatja hogy ez az eredeti és hagyományos pohár. Ez a pohár ideális ha jéggel akarjuk felszolgálni.

A következő a „highball glass” ami egy hosszú, karcsú és magas pohár. Ez ideális a whisky és szóda koktél kínálásához.

A „copita glass, tulip glass” hosszabb szárral majd alul gömbölyű, és végül felfelé kiegyenesített peremmel. Ez a forma abban segít hogy a whisky illatát az orrhoz vezesse kortyolás közben, ezzel segítve elő a tökéletes fogyasztást.

Miután tudjuk a szabályokat és a különböző whisky-s poharak láttán sem hőköltünk vissza, van még egy szabály, ami minden alkoholfogyasztáskor követendő, miszerint fogyassz felelősséggel. A túl sok alkohol fogyasztása nem segít hogy szalonképes tudj maradni, és bizony a másnaposság is tönkre fogja tenni a következő napodat. Gondolkodj előre és alkoholfogyasztás után, de még lefekvés előtt fogyassz cisztein tartalmú készítményt hogy felgyorsítsd az alkohol feldolgozását szervezetedben. Cheers!