Alkoholos italok típusai

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj az alkoholos italok nagyobb mértékű fogyasztása esetén jelentkezik. A kisebb alkoholtartalmú italok, mint a sör és a bor, általában cukor- vagy keményítőtartalmú alapanyagok erjesztésével készítik. A magasabb alkoholtartalmú, általában  15-20%-os italokat erjesztés utáni lepárlással készítik, melyeket égetett szesznek vagy szeszes italnak nevezünk.

A koktélok fogyasztása után különösen nagy az esélye hogy a másnaposság vagy macskajaj jelei jelentkezni fognak, mivel az különböző italok és szirupok keverékei, és általában közvetlenül fogyasztás előtt készítik el őket. A hagyományos értelemben vett koktél legalább egyféle égetett szeszt tartalmaz.

 A sör egy erjesztett alkoholos ital, feltehetően a legrégebben ismert és jelenleg a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholos ital, továbbá a harmadik legnépszerűbb ital a víz és a tea után. A sört a gabonacefre malátás főzésével és erjesztésével készítik. A cefre általában 100% árpamaláta, vagy ahhoz keverhetnek búzát, kukoricát, rozst különböző arányban. A sörök két fő típusa az alsóerjesztéső lager és a felsőerjesztésű ale sör. A sörök főzése közben komlót kell adagolni hogy elérjék a kívánt kesernyés ízt, és további funkciója a tartósítás. A sörök alkoholtartalma a legtöbb esetben 4–6%. A sörkészítés egyik hagyományos központja Európa északi része volt (ahol nem tudtak bort készíteni), innen terjedt el a világ minden részén.

A bor fogyasztása előszeretett étkezés közben is, így kevesebb az esélye a másnaposság vagy macskajaj kialakulásának. A bor szőlőből készíthető. A bor erjesztése a sörénél hosszasabb ideig tartó (teljes) erjesztés, amit majd érlelés követ amely több hónap vagy több év is lehet. A szőlőbor alkoholtartalma 9–16% között változhat,  de gyümölcsborok esetén ez lényegesen alacsonyabb 4-5%-os is lehet. A pezsgő készítésekor kevés cukrot adnak a borhoz palackozás előtt, mely másodlagos erjedést eredményez.

A szeszes ital magasabb alkoholtartalmú, így a másnaposság vagy macskajaj kialakulása szinte biztosra vehető másnap, amennyiben fogyasztás közben elérjük a bódult állapotot. A lepárlással nyert alkoholt égetett szesznek vagy párlatnak nevezik, melyek gyűjtőneve a szeszes ital. Az égetett szeszt a megerjesztett alapanyag lepárlásával nyerik, mely a párlat alkoholtartalmát egybesűríti, megszabadítja az ízanyagok nagy részétől, továbbá néhány összetevőt kémiailag megváltoztat. Az égetett szesz a lepárlás módszerétől függően megőrizheti az alapanyag aromáit vagy lehet semleges. Utóbbi esetben szokták azt ízesíteni és cukrot hozzáadni, így nyerik a likőrt.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei csökkenthetőek.

reset