Az alkohol hosszútávú hatása a szervezetre

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj mindenképpen jelentkezik alkoholfogyasztás után. Amikor egy személy hosszútávon és rendszeresen fogyaszt alkoholt, továbbá függőség is kialakul, akkor már alkoholizmusról beszélhetünk. Az emberi szervezet bizonyos határig képes az alkohol ürítése után visszaállítani saját egyensúlyát. Amennyiben az idegsejtek súlyosan károsodnak, az az idegsejtek nagyszámban csökkennek, és mivel ezek nem képesek regenerálódni, a folyamat elbutuláshoz vezet, és végső esetben a teljes emlékezőképesség elvesztését jelenti.

másnaposság vagy macskajaj csak a legenyhébb tünete az alkoholfogyasztásnak, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi rákkutatási hivatala (IARC) szerint az alkohol a rákot okozó anyagok csoportjába tartozik. Dohányzással párosítva különösen veszélyes, és így kiváltója lehet a gyomorráknak, májráknak, hasnyálmirigy gyulladásnak, szívelégtelenségnek, szívritmuszavarnak.

Az alkoholista emberek mentálhigiénés állapota általában nem üti meg a normális, sem az elfogadható szintet. Továbbá a rendszeres étkezés sem tud megvalósulni esetükben a fennálló étvágytalanság, táplálkozási és gyomorműködési zavarok miatt. A fentiek miatt az immunrendszere fokozatosan legyengülhet. Ezeken túl az alkoholista ember rövid távon súlyos szociális problémákat generál mind a családjában, mind a közvetett környezetében. Az alkoholizmus súlyos problémát jelent az egészségügy és általában az egész társadalom számára. Az alkoholizmus néhány év alatt képes a személy halálát okozni. Az alkoholisták kezelése alatt elvonási tünetek jelentkeznek, amelyek alapvetően sokfélék lehetnek, mint például a fokozott idegállapot, remegés. Amennyiben a leszoktatás nincs megfelelően kontrollálba, szélsőséges esetben még az elvonás is halállal végződhet.

Alkohol fogyasztása esetén az annak lebontásáért felelős enzimek aktivizálódnak a májban, szükség esetén még termelődhetnek is egészen addig, amíg csak van mit lebontaniuk, amíg csak alkohol található a szervezetben. Rendszeres fogyasztás esetén fokozott igénybevétel alakul ki, amely az enzimek számának növekedését vonja maga után. Ez látszólag növeli az alkohollal szembeni toleranciát, hiszen a lebontás ezáltal gyorsabbá válik, és egyre nagyobb és nagyobb dózisra van szükség a különböző rövid távú hatások eléréséhez, ami a bódultság, stb. Azonban ezzel káros folyamatokat indítanak be – leginkább a májban – a fokozott igénybevételnek köszönhetően. Egy bizonyos határig a máj képes regenerálódni, azonban a rendszeres, nagymennyiségű alkoholfogyasztás esetén az aktív sejtek számának drasztikus csökkenése miatt kialakulhat a máj megnagyobbodása, majd később a májzsugor. A másik eredmény lehet, amikor a máj az aktív sejtek számának rohamos zuhanásával megpróbálja felvenni a versenyt és gyors regenerálódásba kezd, ekkor a májsejtek gyors gyarapodása rosszindulatú daganatok képződését okozhatja. Amennyiben nincs is szó ilyen súlyos esetről, a csökkenő számú aktív májlebenykék egyre kevésbé tudják ellátni feladatukat, ezért többféle májelégtelenségi panaszok jelenhetnek meg.

Azonban nem csak a májra van hatással az alkoholfogyasztás. A központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt könnyen a lelki függőség is kialakulhat, amelyet a  fokozott dopamintermelés okoz a jutalomközpontban, ha az alkoholista személy ebben leli egyetlen örömforrását. A fizikai függést a receptorok számának csökkenése okozhatja, amely az alkohol gátló hatása révén valósul meg. A receptorok számának megváltozása azonban kibillenti a szervezetet a normális állapotból, amelyet az próbál visszaállítani, de a normális működés egy bizonyos határon túl csak az alkohol bevitele útján valósulhat meg.

másnaposság vagy macskajaj esetén vitaminhiány alakulhat ki. Hasonlóképpen a rendszeres alkoholfogyasztás esetén is, amely oka ez esetben az egyoldalú, vagy hiányos táplálkozás, és az hogy az alkohol gyorsítja egyes vitaminok lebomlását és kiürülését a szervezetből. Ilyen vitamin a B1 is.

reset