Az alkoholfogyasztás mértéke

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj mindenképpen jelentkezik alkoholfogyasztás után. Az egyén szervezetétől és testsúlyától függően mindenki máshogy reagál azonos mennyiségű és fajtájú alkoholbevitelre. Vannak szélsőséges esetek amikor valaki viszonylag kevés alkoholtól is nagyon-nagyon rosszul érzi magát másnap, és a másnaposság vagy macskajaj minden tünete egyszerre lép fel. A másik szélsőség amikor viszonylag nagyobb mennyiségű alkoholbevitel után is csak alig érzi a másnaposság vagy macskajaj tüneteit.

Természetesen alkoholfogyasztás és alkoholfogyasztás között is van különbség, és itt nem csak a mennyiségre gondolunk. Azt mindenki tudja hogy ha keverve mindenfélét iszunk, akkor bizony a másnaposság vagy macskajaj keményebbik fajtáját fogjuk másnap érezni. A mondás is így szól: „sörre bor meggyötör”. Tehát lehet egyfajtát inni, és sokan erre esküsznek, de mi van azokkal akik koktélozni akarnak? A koktél kevert ital, többféle alkohol van összekeverve egy pohárban, így tehát ezen italok fogyasztása esetén mindjárt nagyobb eséllyel indulunk a másnaposság vagy macskajaj fájdalmaiért.

 Vannak praktikák amikről már írtunk hogy hogyan lehet előre felkészülni, vagy utólag kezelni a másnaposság vagy macskajaj tüneteit. Persze ezek a praktikák egyáltalán nem biztos hogy beválnak, sőt csak kis mértékben enyhítik a másnaposság vagy macskajaj tüneteit, mert mindenki szervezete másmilyen, és máshogy reagál a bevitt alkohol mennyiségére és fajtájára. Azt a rengeteg praktikát ami szájról-szájra terjed, persze el lehet kezdeni kipróbálgatni, de ez felér egy tudományos kísérletnek, és nagyon sokáig is tarthat, attól függően hogy hány alkalommal fogyasztunk alkoholt. Miért? Jogos a kérdés. Ezt a tudományos világban úgy hívják hogy DOE azaz statisztikai kísérlettervezés. Ahhoz hogy az eredményeket relevánsan össze lehessen hasonlítani, talán a következő képpen lehetne ezt véghez vinni:

  1. Biztosítani kell hogy minden alkoholfogyasztás előtt ugyan annyi idővel ugyanazt az ételt és ugyanakkora mennyiségben fogyasszunk.
  2. Biztosítani kell hogy kimerültségi szintünk (sportolás, napi aktivitás) azonos legyen.
  3. Ugyanazon alkoholfajtából, és pontosan ugyanabból a fajtából (az alkoholtartalom és összetétel miatt), mindig ugyanannyit fogyasszunk.
  4. Minden esetben ugyan olyan sűrűséggel fogyasszuk az alkoholt. És ehhez képest meghatározott időnként és mennyiségű vizet kellene fogyasztani.
  5. Minden esetben ugyanolyan, ugyanannyi mennyiségű és ugyanannyi időnként kellene „sörkorcsolyát” fogyasztanunk.

A fentiek alapján könnyedén beláthatjuk hogy egy ilyen kísérletezés nagyon sokáig tarthat, és ugye közben az ember öregszik, egészségi állapota változik, ami nem annyira mérhető. Tehát ez a faktor mindig változni fog és sosem fogjuk tudni hogy a másnaposság vagy macskajaj tüneteinek megjelenésében mekkora szerepet játszik. És ez csak egyfajta típusú alkohol egyszeri alkalommal való fogyasztás esetét engedné feltérképezni. Ezek alapján könnyedén belátható hogy a sörre bor esetek másnaposság vagy macskajaj eredményeit mérő kísérletek beláthatatlan ideig is eltarthatnak...

A másnaposság vagy macskajaj tünetei csökkenthetőek.

reset