Az alkoholról II.

A másnaposság vagy macskajaj közben az alkohol lebontása eléggé lassan történik, ezért áll elő nagyobb mennyiség fogyasztása esetén a bódult, vagy ittas állapot. Testsúly kilogrammonként a máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes, amely általában megfelel a 0,1%-es véralkoholszintnek. Ez gyakorlatban azt jelenti (átlagos értékekkel számolva), hogy fél liter sör elfogyasztása esetén egy 80 kilogrammos személy mája hozzávetőlegesen 3-4 órán keresztül végzi a méregtelenítést, így egy adott mennyiség túllépése esetén megerőltethető lehet a máj számára a folyamat, főleg akkor, ha az alkoholfogyasztás gyakran túllépi ezt a határt. A másnaposság vagy macskajaj megelőzendően elfogyasztott alkohol legnagyobb része eloxidálódik a májban, a maradék mindössze 5-10% elbomlás nélkül ürül ki a szervezetből. Az ürítés kétféle módon megy végbe, egyszer vizelet formájában másrészt a tüdőn keresztül (ezért érezhető az ittas állapotban levő személy leheletén az alkohol szaga). Az alkohol oxidációja egy bonyolult láncreakció, amelynek végterméke szén-dioxid és víz. A folyamat a következő: etil-alkoholból acetaldehid képződik, majd ez tovább oxidálódik ecetsavat hozva létre. Ennek bontása során jutunk el a végtermékekhez. Az oxidációs folyamatok ADH, ALDH enzimek segítségével és a NAD jelenlétében játszódnak le. A folyamat egyes köztes termékei a szervezetre nézve károsabbak lehetnek, mint maga a kiindulási anyag, az acetaldehid, és gyakran lehetséges, hogy a bomlás során szabad gyökök is képződnek. A létre jövő köztes anyagok/termékek a véráramba kerülhetnek, ahonnan kiválasztódva vizelet formájában távoznak a szervezetből.

A másnaposság vagy macskajaj közben, de már a bódult vagy ittas állapot közvetlen kialakulásakor is mérhető a véralkoholszint, amely iránymutató az alkoholfogyasztás mértékét tekintve. A véralkoholszint ezrelékben van kifejezve, amely az 1liter vérben az etil-alkohol ezrelékét fejezi ki. Tehát 1 ezrelék véralkoholszint azt jelenti, hogy 1l vérben 1 ml alkohol mérhető. Ez azt jelenti az etil-kohol sűrűségét tekintve hogy 1 ezrelék véralkoholszint esetén 0,8 g alkohol található minden egyes liter vérben. Mivel egy deciliter 4% alkoholtartalmú italban 4 ml etil-alkohol van, akkor ez 3,2 gramm tömegű etil-alkoholt jelent. Egy átlagos felnőtt szervezete 10 gramm/óra alkohol lebontási képességgel rendelkezik. Ezekkel az adatokkal számolva  96 perc kell 1 korsó 4% alkoholtartalmú ital alkoholtartalmának a lebontásához. Egy 50% alkoholtartalmú feles pálinkában 20 gramm, egy 2 dl 10% alkoholtartalmú borban 16 gramm alkohol található. Az alkohol lebontási képesség egyénenként változó, ezért nem lehet az általános adatok alapján pontosan kiszámolni, hogy az adott személy szervezete pontosan mikorra bontja le a szervezetbe került alkoholmennyisége.

A másnaposság és a macskajaj tünetei csökkenthetőek.

Reset