Cider

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a cider vagy almabor fogyasztása után is jelentkezni fog. A cider az alma levének erjesztésével készített alkoholos ital. A kereskedelmi forgalomban Magyarországon és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú, alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgő gyártása alapján készül natúr almamustból. Őszi érésű alma bármely fajtája megfelelő alapanyag lehet. Persze a profit maximalizálása okán az egyszerű gyártási módot preferálják a nagy cégek, azaz erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztett, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel gyártanak almabort.

másnaposság vagy macskajaj elősegítése a bor tisztasága által valósul meg. Az almabor előállításánál nagyon fontos a tiszta, gyors feldolgozás, mert az alma  természetes cukortartalma igen kevés, így hamar elindulhat az ecetesedés. Ezt megelőzendő a borélesztőt szokták alkalmazni. Az erjesztés során teljesen levegőmentesen kezelik az almalevet. Amennyiben a bor alkoholtartalma 11% alatt van, nem tartható el hosszabb ideig, ezek a száraz asztali borok, amik egyáltalán nem a prémium katégóriába tartoznak. A felnyitott bort néhány órára nyitva hagyva, levegővel érintkezve beindul a penészesedés. 11% alkoholtartalom felett a borok kénezés vagy pasztőrözés nélkül is hosszabb ideig eltarthatóak. Az alma átlagos lényeredéke 65%, ami azt jelenti, hogy 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6% alkoholtartalmat eredményez a borban.

másnaposság vagy macskajaj nagyban függ a cider készítésének módjától is. Apró, kemény, ehetetlen, nagyon rostos és keserű őszi érésű alma a megfelelő alapanyag. A szüretelés hagyományosan rázással történik, mert a nagy almafákat nem lehet géppel szüretelni. A gépi szüretelés előnye a gyorsaság, azonban a gyümölcsöt több ütődés éri. A gépi szüretelésű almát gyorsabban fel kell dolgozni, mint a hagyományos módon szüretelt gyümölcsöt. A rázással szüretelt alma füves, sáros, ezért az almákat az almatároló veremből az almamosóba továbbítják. Itt egy folyamatosan mozgó szállítószalagra kerülnek, majd vízsugár alá, és végül a szállítócsigába. A malom feletti garatba több tonna gyümölcs fér, amely a Bucher feldolgozóba esik, ahol péppé aprítják, amit egy pumpa a puffertartályba szállít, biztosítva, hogy a présbe mindig kerüljön pép. Mialatt a pép a tartályban van, a gyümölcs héjában található enzimek dolgozni kezdenek, és a gyümölcs levének ízét feljavítják. Ezután jön a préselés ahol a prés hordója a rögzített véghez nyomódik, a hordó lassan forog, és a lé átpréselődik a szűrőn, majd lecsorog a csillag alakú szűrőprofilok közepén keresztül a légyűjtő tartályba. Az almabortörköly innen a fermentálóba kerül, amik hagyományos tölgyfából készülnek. Az almabornak érési periódusra van szüksége fermentálás után, hogy teljes karaktere kifejlődjön. Az érlelés után az almabort megtisztítják, édesítik, lehűtik, illetve szénsavval dúsítják, az előírások szerint.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset