Dom Pérignon pezsgő

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj igen drága áron is beszerezhető, ha azt a Dom Pérignon szüreti pezsgő fogyasztásával tesszük. Ezt a világmárkát a Moët & Chandon pezsgőház gyártja. Nevét Dom Pérignon bencés szerzetesről kapta, aki a pezsgőbor fontos minőségi úttörője volt, de a népszerű mítoszokkal ellentétben nem fedezte fel a pezsgőkészítés Champagne-módszerét. A pezsgők fő gyártási stílusa, a XIX. században, Dom Pérignon halála után több mint egy évszázaddal fokozatosan alakult ki. A Dom Pérignon első évjárata 1921-es volt, és csak 1936-ban engedték eladásra.

másnaposság vagy macskajaj érzését természetesen Dom Pérignon (1638–1715) szerzetes és pincemester is ismerte, aki a Hautvillers-i bencés apátságban dolgozott. Számos borkészítési technika úttörője volt amelyeket alább felsorolunk:

- Elsőként keverte a szőlőt úgy, hogy javítsa a borok minőségét, egyensúlyba hozza az egyik elemet a másikkal annak érdekében, hogy jobb egészet alkosson,

- A tiszta fehérborok fekete szőlőből történő előállításának tökéletesítése a prések okos manipulálásával,

- A pezsgőborok természetes cukor megtartására való hajlamának fokozása annak érdekében, hogy az tavasszal természetesen másodlagos erjedést indukáljon,

- El tudta dönteni hogy mikor kell palackozni ezeket a borokat a buborék megragadása érdekében,

- Bevezette a parafadugókat (fa helyett), amelyeket olajban áztatott kenderfüzéres palackokhoz rögzítettek, hogy a borok frissek és pezsgők maradjanak,

- Vastagabb üvegeket alkalmazott, hogy elkerülje azok sérülését.

A Dom Pérignon mindig a Pinot noir és a Chardonnay szőlő együttese, keveréke, bár a végső összetétel aránya minden egyes évjáratban változik.  Természetesen ez a termés milyenségétől függ a végső kiváló zamat elérése érdekében. A másnaposság vagy macskajajmegfelleő mennyiség fogyasztása esetén garantált. Tökéletesen egyenlő arányú keverék (1990 évjáratú Rosé), vagy akár 60% Chardonnay (1982 évjárat) vagy 60% Pinot noir (1969 évjárat). A Dom Pérignon mindig szüreti pezsgő, vagyis nem gyenge években készül, és a bor készítéséhez használt összes szőlőt ugyanabban az évben szüretelték.

A 44 fehér Dom Pérignon évjárat 2010-ig: 1921, 1926, 1928, 1929, 1934, 1943, 1947, 1949, 1952, 1953, 1955, 1959, 1961, 1962, 1964, 1966, 1969, 1970, 1971, 1973 , 1975, 1976, 1978, 1980, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009 és 2010.

1959 óta a Dom Pérignon rozé változatát is gyártják. 26 Dom Pérignon Rosé évjáratot gyártottak 2006-ig: 1959, 1962, 1964 1966, 1969, 1971, 1973, 1975, 1978, 1980, 1982, 1985, 1986 (az egyetlen rozé évjárat, ahol a fehér változatot nem készítették), 1988, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005 és 2006

A Dom Pérignon-t gyakran borárveréseken van lehetőség megvásárolni.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset