Égetett szeszek fajtái

    másnaposság vagy macskajaj az égetett szeszek mindegyikének fogyasztása esetén fel fog lépni. Az égetett szeszek fajtáit sokféleképpen lehet csoportosítani, lássuk egyet a sok közül. Megpróbáljuk a főbb fajtákat összefoglalni.

    Párlatok cukornád felhasználásával:

    A rum a cukornád gyártásából megmaradó melaszból készül.

    A cachaca cukornád levéből készül.

    A charanda náléből vagy nádmelaszból készül.

     

    Párlatok gabonák felhasználásával:

    A whiskyt leginkább árpából készítik minimum 3 éves tölgyfahordóban való érleléssel. Készítéséhez fel szoktak használni még kukoricát, rozst vagy búzát.

    A kornbrand ahogy neve is mutatja kukoricából készül, de ezt nem érlelik.

    A pajcsiu cirok vagy rízs felhaszálásával készül.

    A sörpárlat egyszerűen a sörből lepárolt alkohol.

     

    Párlatok gyümölcsök felhasználásával:

    Brandy, vagy másnéven borpárlat a szőlőből készült bor lepárlásával készül és tölgyfa hordóban érlelik. A Cognac szó ismerős? Ez a legismertebb fajtája.

    A törkölypárlat a borkészítésből visszamaradt törkölyből készül.

    A gyümölcspárlat, vagy másnéven pálinka különböző gyümölcsök erjesztett cefréjéből vagy mustjából készíthető.

     

    Mexikóban jellemzőek a szárazságtűrő növényekből készült párlatok:

    A mezcal az agavé tövéből készül.

    A tequila kizárólag a kék agavé tövéből készül, cukor hozzáadásával.

    A sotol az üstökvirág tövéből készül.

     

    További párlatok:

    A vodka egyszerű higított finomszesz. Ezt leginkább gabonából vagy burgonyából készítik.

    A szodzsu kóreai párlatok amelyek leginkább rízsből, és ritkább esetben búzából, burgonyából vagy árpából készül.

    A socsu japán párlatok amelyeket leginkább édesburgonyából vagy hajdinából készül.

    A jenever malátapárlatból készül.

    A gin finomszsből készül.

    A hazánkban is jól ismert görög ouzo finomszeszből készül ánizs ízesítéssel.

    A raki kevésbé ismert idehaza, ez egy török szőlőpárlat, ánizzsal.

    Az abszint finomított alkoholból vagy borpárlatból készül leginkább ánizzsal ízesítve.

    Az akvavit gabonapárlatból készül és köménnyel ízesítik.

    A pastis finomszseszből készül ánizs és édesgyökérrel ízesítik.

     

    másnaposság vagy macskajaj a fent felsorolt mindegyik ital fogyasztása esetén fellép, annak mértékétől függően. Egy igényes italboltba betérve a finomszeszek, párlatok, pálinkák teljes palettáját feltérképezhetjük. Kipróbálni csak mértékkel javasoljuk őket, mivel alkoholtartalmuk jóval nagyobb mint a söré amit gyakrabban fogyasztunk.

     

    A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

    reset