A másnaposság vagy macskajaj az égetett szeszek mindegyikének fogyasztása esetén fel fog lépni. Az égetett szeszek fajtáit sokféleképpen lehet csoportosítani, lássuk egyet a sok közül. Megpróbáljuk a főbb fajtákat összefoglalni.
Párlatok cukornád felhasználásával:
A rum a cukornád gyártásából megmaradó melaszból készül.
A cachaca cukornád levéből készül.
A charanda náléből vagy nádmelaszból készül.
Párlatok gabonák felhasználásával:
A whiskyt leginkább árpából készítik minimum 3 éves tölgyfahordóban való érleléssel. Készítéséhez fel szoktak használni még kukoricát, rozst vagy búzát.
A kornbrand ahogy neve is mutatja kukoricából készül, de ezt nem érlelik.
A pajcsiu cirok vagy rízs felhaszálásával készül.
A sörpárlat egyszerűen a sörből lepárolt alkohol.
Párlatok gyümölcsök felhasználásával:
Brandy, vagy másnéven borpárlat a szőlőből készült bor lepárlásával készül és tölgyfa hordóban érlelik. A Cognac szó ismerős? Ez a legismertebb fajtája.
A törkölypárlat a borkészítésből visszamaradt törkölyből készül.
A gyümölcspárlat, vagy másnéven pálinka különböző gyümölcsök erjesztett cefréjéből vagy mustjából készíthető.
Mexikóban jellemzőek a szárazságtűrő növényekből készült párlatok:
A mezcal az agavé tövéből készül.
A tequila kizárólag a kék agavé tövéből készül, cukor hozzáadásával.
A sotol az üstökvirág tövéből készül.
További párlatok:
A vodka egyszerű higított finomszesz. Ezt leginkább gabonából vagy burgonyából készítik.
A szodzsu kóreai párlatok amelyek leginkább rízsből, és ritkább esetben búzából, burgonyából vagy árpából készül.
A socsu japán párlatok amelyeket leginkább édesburgonyából vagy hajdinából készül.
A jenever malátapárlatból készül.
A gin finomszsből készül.
A hazánkban is jól ismert görög ouzo finomszeszből készül ánizs ízesítéssel.
A raki kevésbé ismert idehaza, ez egy török szőlőpárlat, ánizzsal.
Az abszint finomított alkoholból vagy borpárlatból készül leginkább ánizzsal ízesítve.
Az akvavit gabonapárlatból készül és köménnyel ízesítik.
A pastis finomszseszből készül ánizs és édesgyökérrel ízesítik.
A másnaposság vagy macskajaj a fent felsorolt mindegyik ital fogyasztása esetén fellép, annak mértékétől függően. Egy igényes italboltba betérve a finomszeszek, párlatok, pálinkák teljes palettáját feltérképezhetjük. Kipróbálni csak mértékkel javasoljuk őket, mivel alkoholtartalmuk jóval nagyobb mint a söré amit gyakrabban fogyasztunk.
A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.