Égetett szeszek fajtái

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj az égetett szeszek mindegyikének fogyasztása esetén fel fog lépni. Az égetett szeszek fajtáit sokféleképpen lehet csoportosítani, lássuk egyet a sok közül. Megpróbáljuk a főbb fajtákat összefoglalni.

Párlatok cukornád felhasználásával:

A rum a cukornád gyártásából megmaradó melaszból készül.

A cachaca cukornád levéből készül.

A charanda náléből vagy nádmelaszból készül.

 

Párlatok gabonák felhasználásával:

A whiskyt leginkább árpából készítik minimum 3 éves tölgyfahordóban való érleléssel. Készítéséhez fel szoktak használni még kukoricát, rozst vagy búzát.

A kornbrand ahogy neve is mutatja kukoricából készül, de ezt nem érlelik.

A pajcsiu cirok vagy rízs felhaszálásával készül.

A sörpárlat egyszerűen a sörből lepárolt alkohol.

 

Párlatok gyümölcsök felhasználásával:

Brandy, vagy másnéven borpárlat a szőlőből készült bor lepárlásával készül és tölgyfa hordóban érlelik. A Cognac szó ismerős? Ez a legismertebb fajtája.

A törkölypárlat a borkészítésből visszamaradt törkölyből készül.

A gyümölcspárlat, vagy másnéven pálinka különböző gyümölcsök erjesztett cefréjéből vagy mustjából készíthető.

 

Mexikóban jellemzőek a szárazságtűrő növényekből készült párlatok:

A mezcal az agavé tövéből készül.

A tequila kizárólag a kék agavé tövéből készül, cukor hozzáadásával.

A sotol az üstökvirág tövéből készül.

 

További párlatok:

A vodka egyszerű higított finomszesz. Ezt leginkább gabonából vagy burgonyából készítik.

A szodzsu kóreai párlatok amelyek leginkább rízsből, és ritkább esetben búzából, burgonyából vagy árpából készül.

A socsu japán párlatok amelyeket leginkább édesburgonyából vagy hajdinából készül.

A jenever malátapárlatból készül.

A gin finomszsből készül.

A hazánkban is jól ismert görög ouzo finomszeszből készül ánizs ízesítéssel.

A raki kevésbé ismert idehaza, ez egy török szőlőpárlat, ánizzsal.

Az abszint finomított alkoholból vagy borpárlatból készül leginkább ánizzsal ízesítve.

Az akvavit gabonapárlatból készül és köménnyel ízesítik.

A pastis finomszseszből készül ánizs és édesgyökérrel ízesítik.

 

másnaposság vagy macskajaj a fent felsorolt mindegyik ital fogyasztása esetén fellép, annak mértékétől függően. Egy igényes italboltba betérve a finomszeszek, párlatok, pálinkák teljes palettáját feltérképezhetjük. Kipróbálni csak mértékkel javasoljuk őket, mivel alkoholtartalmuk jóval nagyobb mint a söré amit gyakrabban fogyasztunk.

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset