Igaz vagy hamis?

másnaposság

Az alkoholfogyasztástól való mámoros állapot könnyedén elérhető, de bizony a másnap nagyon nehezen telhet. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos tévhiteket szeretnénk eloszlatni, vagy talán megerősíteni?

 

Az egyik ilyen állítás amit szívesen megmagyarázunk az pedig az hogy alkoholfogyasztás utáni sportolás közben hamarabb begörcsölhetnek az izmaink. Ez azért lehetséges, mert másnap kora reggel a májad még az alkohol lebontásán dolgozik teljes erejével. Ekkor túl kevés energia marad ahhoz hogy a sportolás közben az izmaid által termelt tejsavat is lebontsa. Tehát az állítás igaz.

 

A következő állítás pedig úgy hangzik, hogy az alkoholfogasztás után vitaminhiány okozza hogy homályosak az előző esti élményeid. Ennek lehetséges oka, hogy a szervezetben nem tud felszívódni a C-vitamin és a B1-vitamin. Ez a két vitamin nagyon fontos az alkohol lebontásához, valamint a memóriában és koncentrációban szerepet játszó agyi és idegi funkciókhoz. Tehát az állítás igaz.

 

A harmadik állítás hogy azt mondja hogy egy korsó sör vagy tulajdonképpen egy pohár bor is elegendő hogy segítsen ellazulni. Sokan így gondolják, de azért adunk egy tudományos választ az ellenkezőjére. A máj a Kortizol nevű stresszhormont csak igen lassan tudja lebontani. A máj azonban a mérgező anyagok lebontását helyezi magasabb prioritásba, mint például az alkohol mérgező maradványaga az acetaldehid. Ez azt eredményezi hogy a Kortizol tovább fejti ki kártékony hatását a szervezetben és így tovább maradunk stresszesek alkoholfogyasztás után. Tehát az állítás hamis.

 

A negyedik állítás szerint a kávé fogyasztásával felgyorsíthatod az alkohol lebontását. Vagy mégsem? A máj bontja le az elfogyasztott alkoholt, és általában egy egészségesen működő máj 1 – 1,5 óra alatt végez is egy pohár alkoholos italban található alkoholmennyiséggel. A koffeintartalmú italok mint például a kávé vagy az energiaitalok, egyáltalán nincsenek hatással erre a lebontási folyamatra, ezért nem is tudják azt felgyorsítani. Tehát az állítás hamis.

 

Egy jó társaságban bizony könnyen előfordulhat hogy többet iszol a kelleténél. Mindig fogyassz felelősséggel és mértékkel. A másnaposság tünetei manapság már csökkenthetőek. Van rá hatékony megoldás a vitaminok és aminosavak segítségével. Gondolkodj előre és szerezd be időben!