Illik vagy nem illik, az etikett örök szabályait ismerni kell!

másnaposság

Néhány etikai szabályt emelünk itt ki a kulturált alkoholfogyasztás keretezése képpen, a teljesség igénye nélkül.

Magyarországon, és általában Európa szerte üzleti vacsora alkalmával nem mindegy milyen alkoholos italt kínálunk, nem szabad hogy az üzleti partner kellemetlenül érezze magát a kínált ital okán, ezért az etikett szerint csak az alacsony alkoholtartalmú italok az elfogadottak. Ezeket könnyedén lehet fogyasztani, anélkül hogy a bódult állapotot elérjük, ami egy üzleti vacsora során mindenképpen kerülendő.

A legelfogadottabb az úgynevezett könnyű kategóriába tartozó pezsgő és bor a prémium kategóriából, valamint a klasszikus koktélok.

A fentiek szerint az etikett szerint nem illik erős vagy olcsó, silány minőségű alkoholos italokat kínálni, felszolgálni. Ez előbbi azért mert elvesztheti az ember a fókuszt az üzleti vacsora alkalmával ami akár negatívan is befolyásolhatja egy leendő üzleti lehetőség kimenetelét. Az utóbbit azért, mert az üzleti partnerünk azt gondolhatja hogy nem tiszteljük eléggé, vagy nem vesszük teljesen komolyan. Továbbá a silány minőségű alkoholos italok már kevesebb elfogyasztott mennyiség hatására is a kellemetlen másnaposság okozója.

A különleges alkoholos italok kínálását is illik kerülni, mert biztosan kibeszélésre kerül az asztal mellett, és akár megosztottság is kialakulhat a felek között, ami kellemetlenül is elsülhet a véleménykülönbségek miatt.

Persze egy figyelmes üzletember vagy a figyelmes felszolgáló az étteremben nem szabad hogy meglepődjön ha ez egyik vendég elutasítja az alkoholt. Ez történhet azért mert valaki nem szereti az alkoholt, továbbá lehet hogy az egészségi állapota vagy gyógyszerei miatt nem teheti meg, illetve tudja magáról hogy alkohol hatása alatt hamar elveszti a fejét, és ez hátráltatja az esetleges sikeres üzlet létrejöttét. Nem szabad erőszakoskodni és tukmálni az alkoholos italokat, inkább törekedni kell arra hogy kényelmesen érezze magát az üzleti partner, és esetleg különlegessé is tehetjük az alkalmat azzal hogy nem a szokványos ásványvíz vagy gyümölcslét kínáljuk, hanem mondjuk frissítő és ízletes alkoholmentes koktélokat.

Az etikett szerint koccintás közben egymás szemébe kell nézni, de ezt szabad elhagyni egy nagyobb asztaltársaságban. Ebben az esetben elegendő a poharak fejmagasságba való emelése.

Az előételekhez, és a fehér húsból vagy halból készült főétel mellé száraz fehérbort illik kínálni. A vörös húsokhoz száraz vörösbor illik, és a desszerthez valamilyen édesebb alkoholos ital.

A borospoharat és a pezsgőspoharat a talpához közel illik és érdemes megfogni, mivel ennek praktikus oka is van. Ilyenkor ugyanis nem melegítjük a pohárban lévő nedűt.

A pezsgőt nem illik annak nyitásakor hangosan eldurrantani.

Vegyes társaságban minden esetben a férfiaknak kell tölteniük, és gondoskodni arról hogy a hölgyek pohara tele legyen. Persze csak az első elutasításig, amit minden esetben tiszteletben kell tartani.