Jägermeister

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj könnyedén jelentkezhet a Jägermeister megfelelő mennyiségű fogyasztása után. A másnaposság vagy macskajaj köszönhető annak hogy 56 különböző gyógynövényből készült német gyártmányú gyomorkeserű likőr, amit, az alsó-szászországi Wolfenbüttel városában gyártanak és palackoznak. Itt található az italt forgalmazó Mast-Jägermeister AG nevű, részvénytársaság formájában működő cég székhelye is, aki a márka tulajdonosa. A cég a palackozást további két másik telephelyén is végzi Wittmar és Kamenz városában.

másnaposság vagy macskajaj köszönhető annak is hogy a Jägermeister 35%-os alkoholtartalmú. Fogyasztását szó szerint jéghidegen, tisztán ajánlják. Ugyanakkor keverve is szívesen fogyasztják az emberek, például a klasszikusnak mondható, narancslével vagy kólával történő keverés. Továbbá szívesen kipróbálnak az emberek extrém változatokat is amikor például kakaó, tej, kókusztej, energiaitalok és/vagy sör hozzáadásával fogyasztják.

A likőr receptje 1934. évben született és azóta titokban őrzik. A német piacra 1935. évben vezették be a terméket. Az 1970-es évek elején kezdték exportálni a likőrt, és manapság már több mint 80 országban sikeresen forgalmazzák, így ezen országokban is sikeresen hozzájuttatja az embereket a másnaposság vagy macskajaj érzéséhez. Export tekintetében a Jägermeister a legnagyobb arányban forgalmazott német alkoholos ital. A legtöbb országba készen palackozott termékként exportálják az italt, ám négy országban léteznek úgynevezett engedélyesek, amelyek helyben palackozhatják. Az alapanyagot azonban, vagyis az 56 különböző gyógynövény keverékét kizárólag Wolfenbüttel városában állítják elő annak érdekében, hogy a minőség mindenhol azonos legyen. Az engedélyesek ehhez hozzáadják az alkoholt, a cukrot és a vizet, majd palackokozzák a kész italt.

A Jägermeister fogalmát, amely magyarul „vadászmestert”, „fővadászt” jelent, az 1934. évi szövetségi vadászati törvény, a Bundesjagdgesetz vezette be újonnan Németország területén. Az alkoholos ital megalkotója, Curt Mast maga is vadászott, így a névválasztás kézenfekvő volt. Mivel 1934 júliusa óta Hermann Göring volt Németország vadászmestere, vagyis a Reichsjägermeister is, a likőrt korábban olykor Göring-Schnaps-ként is emlegették. A magyar köznyelvben tréfásan agancsos kólának is hívják, amely könnyedén okozhatja a másnaposság vagy macskajaj tüneteit.

 A Jägermeister logója St. Hubertus legendájára utal és egy szarvas fejét ábrázolja, amelynek agancsai között egy fénylő kereszt látható. A Hubertus a legenda szerint szenvedélyes vadász volt, és egy nagypénteki vadászat alkalmával pompázatos szarvast pillantott meg, agancsai között fénylő kereszttel. Hubertus e jel hatására magába szállt és felhagyott a vadászattal. Először remete, majd pap, végül püspök lett, a X. században pedig a vadászok és erdészek védőszentjükké választották.

Az üveg címkéjén az alábbi vers található, amely Oskar von Riesenthel (1830-1898) nevéhez fűződik:

Das ist des Jägers Ehrenschild, 

daß er beschützt und hegt sein Wild,

waidmännisch jagt, wie sich's gehört, 

den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.

 

Magyarul így hangzik:

Az legyen a vadász nemes törekvése,

Hogy a vadat óvja, kímélje és védje.

Vadásszék, mint törvény és szokás kívánja,

S teremtményeiben a teremtőt áldja!

(fordította: Fekete István)

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset