Kanadai whisky

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a kanadai whisky vagy whiskey megfelelő mennyiségű fogyasztása után jelentkezni fog. Az USA-hoz hasonlóan Kanadába is Skót és Ír bevándorlók hozták a whisky főzés tudományát Ontario állam területére. Az első rumfőzde 1769. évben nyílt meg, és az 1840-es években a whisky főzők száma 200-ra tehető. A molnároknak nagy gondot okozott a saját gabona tárolása, elszállítása, eladása, és ezért kitalálták hogy főzzenek szeszt belőle. Azért jutottak erre, mert a folyadékot könnyebben tudták kezelni annak kisebb térfogata miatt. További előny hogy sose romlik meg, és könnyebben szállíthatóak a tároló edények mint az ömlesztett gabona. Az amerikai polgárháború a kanadai whisky főzésnek jót tett, és Kanada később is mentes volt a kormányzati és civil alkoholellenes mozgalmaktól. A nagyon rövid kivétel az 1916. és 1917. évi szesztilalom volt, amikor csak katonai, orvosi, tudományos és ipari célokra lehetett alkoholt készíteni. Az amerikai szesztilalom idején Kanada volt az USA legnagyobb hivatalos orvosi célú, és illegális whisky szállítója. Az 1933. évi USA szesztilalom feloldása után a kanadai whisky hivatalosan is népszerű maradt az USA területén.

Kanadában a 19. század elején is már mindennapos volt a másnaposság vagy macskajaj. A kanadai molnárok a felesleges búzából főztek whisky-t, mert akkoriban ez volt a legelterjedtebb gabona a telepesek közt. Idővel elterjedt a rozzsal „fűszerezett” búzacefre használata, ami sokkal ízesebb whiskyt adott a tiszta búzánál, így alakult ki a kanadai whisky egyedi stílusa. A rye (rozs) idővel a whisky szinonímája lett Kanadában. A 20. században, mikor a finomítótornyok segítségével már bármilyen gabonából lehetett semlegesebb ízű szeszt főzni, a búzát sok főzde lecserélte a sokkal jobb szesz kihozatalú kukoricára. A tornyos finomítású kukorica whisky és a tiszta rozs whisky keverékéből az eredeti rye stílusában alkották meg a kanadai kevert whisky-t. Nem ismeretlen azonban a tisztán palackozott kanadai rozswhisky sem, aminek onnan ered a hagyománya, hogy a kezdeti idők telepesei a búzánál igénytelenebb, biztosabban termő rozs termesztésére hagyatkoztak.

másnaposság vagy macskajaj előidézésére alkalmas ital gyártásának első fázisa a cefrézés, ahol a kanadai whisky alapanyaga a rozs, árpa vagy kukorica. A kukoricából készül az whisky ami az alapot képezi, amihez azután a többi fajta whisky-ből kevernek kisebb mennyiséget az íz fokozása végett. Az alapot képező pépbe árpamaláta, és a többi gabona magja kerül. A kukorica az összes gabona mennyiségének átlagosan 85%-a, érett, édes, egészséges szeműnek kell lennie, amit 14%-os nedvességtartalmúra szárítanak. Nagyon kevés árpamaláta biztosítani tudja a szükséges enzimeket, elegendő akár a teljes pép mennyiségének 0,5%-a. A kanadai whisky-ben leginkább rozsmalátát alkalmaznak, ebből több kell, mint az árpamalátából, ellenben az ízével jellegzetesen egyedivé teszi a kanadai whisky-t. A kanadai whisky-ben minden esetben a kukorica a fő alkotóelem, mint alap, ha emellett kevernek bele rozst is, akkor lehet rozs whisky-nek (rye whisky) nevezni. Az USA területén más a rozs whisky paraméterei mint Kanadában. A rozs a whiskyt karakterében nehezebbé teszi.

másnaposság vagy macskajaj erőssége természetesen nagyban függ a további gyártási folyamatoktól. A legfontosabb gyártási fázis után következik az erjesztés amely során élesztőt adnak hozzá többféleképpen adagolt tenyészettel együtt, így érve el a különböző ízeket. A lepárlást nagy tisztaságú alkoholt létrehozó finomítókkal végzik. A lepárlás után az alap whisky-t keverik ízletesebb whisky-vel, így érve el a végső ízkombinációt. Az előírás szerint tölgyfahordóban, legalább 3évig kötelező érlelni, legfeljebb700 literes fahordókban. A Kanadai whisky esetén ez leginkább 6 és 8 év közöttre tehető napjainkban. Az első érlelés után keverőkádakba kerül a whisky, ahol különböző évjáratú whiskyket kevernek össze. A keverék hivatalos kora mindig a legfiatalabb összetevőé. A keverésnek ez a módja biztosítja, hogy minden évben azonos karakterű whiskyt tudjanak palackozni. A palackozás előtt azonban a keverék egy időre még újra hordóba kerül, hogy az összetevők megfelelően házasodni tudjanak, ez is hozzájárul a kanadai whisky lágyságához.

 Fajtáit alább felsoroljuk a teljesség igénye nélkül:

-Canadian singlem alt / Glen

-Alberta

-Allied / McGuinness

-Barton

-Canadian Mist

-Century Distilling / Century Reserve

-Corby

-Diageo / Crown, Seagram’s

-Highwood

-Hiram Walker / Canadian club, Wiser’s, Rich

-Kittling Ridge / Forty, Pure, Mountain

-Maple Leaf / Canadian Cellars

-Schenley / Black Velvet, Gibson's

-Williams & Churchill / Danfield's Small Batch

-Windsor / Windsor Canadian

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset