Limoncello

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a Limoncello alkoholos ital fogyasztása után is jelentkezni fog. A limoncello valójában egy likőr melyben citrom a felhasznált alapanyag. Dél-olaszországi eredetű, de nem kizárólag csak ebben az országban gyártják. Világszerte ismert, és éttermekben leginkább desszertitalként kínálják, azaz az étel elfogyasztása utánra. Pedig az alkohol leginkbb emésztés segítő, és ezért jobb ha az étkezés megkezdése előtt fogyasztjuk.

másnaposság vagy macskajaj minden Limoncello fajta fogyasztása után jelentkezhet. Mindenféle déligyümölcsből lehetséges likprt készíteni, és készítenek is. Ilyenek töbek között a limoncino, a limonello, a limonetta és a csodálatosan krémes likőrkülönlegesség a tejszínes „crema di limoncello”. További példák:

Madarinból: Mandarinetto,

Gyömbérből: Zenzerino

Málnából: Raspicello

Öszibarackból: Peachcello.

Az Európai Unió területén nem szabályozott ez a fajta likőr, így a kereskedelemben kapható Limoncello likőrök nem minden esetben készülnek citromhéjjal.

A Limoncello fő összetevője a citrom, ami magában nem váltják ki a másnaposság vagy macskajaj tüneteit. A likőr készítése hagyományosan sorrentoi citrom héjjának felhasználásával kezdődik, majd hagyományosan alkohol, víz és cukor hozzáadásával végződik. A likőr színe élénk citromsárga, de az íze semmiféleképpen sem savanyú, inkább édes-keserű, mivel a citrom levét nem teszik hozzá készítésekor. A Limoncello alkoholtartalma általában 20% körül mozog.

Híres Limoncello készítő vidéke a nápolyi öböl és környéke, az Amalfi város partvidéke, Szicília szigete, Szardínia szigete, Ischia szigete és a Capri szigetek. A leghíresebb és ahonnan eredeztetik a likőrt az a Sorrentoi-félsziget. Olaszországon kívül Máltán, Gozo szigeteken és a franciaországi Menton városban készítenek kiváló minőségű Limoncellót.

másnaposság vagy macskajaj nem fog jelentkezni ha csak étkezés után mint desszert likőr fogyasztjuk, mert az elfogyasztott étel nem engedi egyből felszívódni, viszont lehetséges hogy segíti az emésztés folyamatát. Leginkább hűtve ajánlják fogyasztani, de szokás még kis adagokra lefagyasztva felszolgálni. Ebben az esetben jóval tovább tart elfogyasztani, mert meg kell várni mire felolvad. Ez esetben a vacsora végén egy jóízű beszélgetés közben várhatjuk mire megízlelhetjük az édes nedüt.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset