Margarita koktél

másnaposság

 

A margarita a világ egyik legismertebb tequila alapú koktélja. Eredetét nagyon sok találgatás kíséri, és biztosat senki sem tud mondani. Egy népszerű teória azonban azt mondja hogy a késői 1930-as, korai 1940-es években lett először elkészítve.

A történészek azt gondolják hogy egy nő után lett elnevezve, akkoriban amikor a Margarita név igen gyakori volt. Az biztos hogy bárki is találta ki, volt egy Margarita nevű ismerőse aki igen nagyon szerette a tequilát.

De legyünk őszinték, kinek nincs legalább egy olyan ismerőse aki ne szeretné ezt a koktélt, ugye? 

A hagyományos receptje egyszerű de nagyszerű, az összetevő listán a tequila, triple sec, és a frissen facsart lime leve áll. Az IBA - Official List of Cocktails szabvány szerint 10:4:3 arányban az igazi.

Három felszolgálási, elkészítési típusa van:

  • „on the rock” – jéggel összerázva;
  • „straight up” – jég nélkül;
  • „frozen” – jéggel összeturmixolva (és kifejezetten nem zúzott jéggel készítve).

Elegánsan a pohár peremét sóval szegélyezik.

Variációs lehetőségek

Egy őszi variáció ha almás-fahéjas tequila mellé áfonyalét is használunk, majd ezt alma vagy citrom vagy lime szelettel díszítjük.

Színezés lehetséges például curacao-val, ekkor gyönyörű kékes árnyalatú lesz.

Az ízesítés lehetőségeinek sokfélesége biztosított ha édesebb gyümölcslevet vagy pürésített gyümölcsöt adunk hozzá. Gyakran használt ízesítés a Cointreau-val, narancsos ízűre, de emellett egy második kisebb mennyiségű likőr is használatos ami lehet akár ananász, dinnye mangó, őszibarack, eper, banán, áfonya, málna, gránátalma, kókusz tej vagy avokádó. A zöldségekkel való elkészítés is szokásos, de egyáltalán nem népszerű, mint a sárgarépa, cékla, uborka vagy zeller.

A margarita koktélt elegáns helyeken és körülmények között hagyományos koktélpohárban szolgálják fel. Normál körülmények között elfogadott más fajtájú poharakban való felszolgálása is.

A margarita koktél elképzelhetően azért lehet az egyik legnépszerűbb, mert tartalmaz sós, édes és savanyú ízeket egyszerre.

Bármennyire is finom a margarita koktél, fogyaszd felelősséggel! A lényeg hogy még az alkalom előtt gondolkodj előre, és szerezd be időben a megoldást hogy a másnapi kihívásoknak is maradéktalanul eleget tudj tenni. A másnaposság csak pazarolja a drága idődet, felesleges, és soha többé nem is szükséges!

 

A másnaposság tünetei nagymértékben csökkenthetőek.