Másnap is frissen!

Másnap is frissen!

A másnaposság igencsak megkeseríti az ember életét. Persze számít rá ha alkoholt fogyaszt, hogy másnap nem igazán lesz hatékony, bármilyen tennivalót is tervezett be. A legrosszabb persze az hogy a másnaposság hossza nem kiszámítható, mert túl sok tényezőtől függ. Vegyük sorra azokat, amelyek nem a testalkattól függnek, és nem is az egyén szervezetétől. Ilyenek az alábbiak:

Az hogy milyen ételt fogyasztottunk alkoholfogyasztás előtt, és mennyivel.

Az is hogy alkoholfogyasztás közben milyen ételt fogyasztunk, vagy csak sörkorcsolyát fogyasztunk.

Az is hogy milyen intenzitással iszunk, gyorsan vedelve, vagy szépen lassan kulturáltan.

Az is hogy milyen erősségű alkoholos italból mennyit iszunk meg az alkalom során.

Az is hogy hidratálunk-e az alkoholfogyasztás során, azaz megiszunk-e legalább egy pohár vizet, minden elfogyasztott pohár alkohol után.

Az is hogy keverjük-e az alkoholos italok fajtáit. Ugye ismerős a mondóka, miszerint „borra sör, meggyötör”?

Az is hogy valaki menyire fáradt. Igen, bizony ez is befolyásoló tényező.

Az is hogy milyen a környezeti hőmérséklet.

A fentebb felsoroltak mind befolyásolják hogy milyen hatással lesz az elfogyasztott alkohol a másnapunkra. Érdemes ezeket mind végig gondolni mielőtt belekezdünk az italozásba, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk magunknak másnapra. A szervezetünk csak kis mennyiségű alkohol lebontására képes, mint ami például az erjedt gyümölcsökben van. Nagyobb mennyiségű alkohol lebontását a szervezetünk csak nagyon lassan tudja véghez vinni. Okos alkoholfogyasztással a másnaposság tünetei csökkenthetők, de a legegyszerűbben úgy tudjuk a másnaposság tüneteit akár teljesen megszüntetni, hogy cisztein aminosav tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztunk alkoholfogyasztás után, de még lefekvés előtt. Ez segít a másnaposságot okozó mérgező alkoholmaradvány gyorsabb lebontásában, ami az acetaldehid.