Másnaposság

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj olyan tünetek együttese, amelyek a túl sok alkoholfogyasztás következtében jelentkeznek. Jellemző tünetei: fáradtság, gyengeség, szomjúság, fejfájás, izomfájdalom, émelygés, gyomorfájdalom, szédülés, fény- és hangérzékenység, szorongás, ingerlékenység, izzadás és fokozott vérnyomás. A másnaposság vagy macskajaj tünetei személyenként változhatnak.

Az alkohol a másnaposság vagy macskajaj fő okozója, de az alkoholos italok egyéb összetevői is hozzájárulhatnak a másnaposság tüneteihez vagy súlyosbíthatják a másnaposság vagy macskajaj tüneteit. A kongenerek az etil-alkohol kivételével olyan vegyületek, amelyek az erjedés során keletkeznek. Ezek az anyagok hozzájárulnak az alkoholos italok ízéhez és illatához. A sötétebb szeszes italok, például a bourbon, amelyekben általában magasabb a rokon vegyületek koncentrációja, mint a tiszta szeszes italokban, néhány embernél súlyosbíthatják a másnaposság vagy macskajaj tüneteit. A szulfitok olyan vegyületek, amelyeket tartósítószerként adnak a borhoz. Azok az emberek, akik érzékenyen reagálnak a szulfitokra, borfogyasztás után fejfájást tapasztalhatnak.

 

Számos tényező járulhat hozzá a másnaposság vagy macskajaj hoz:

Enyhe dehidráció: Az alkohol elnyomja a vazopresszin, az agy által termelt hormon felszabadulását, amely jeleket küld a veséknek, ami folyadék visszatartását okozza. Ennek eredményeként az alkohol fokozza a vizeletet és a felesleges folyadékveszteséget. Az eredményül kapott enyhe kiszáradás valószínűleg hozzájárul a másnaposság tüneteihez, például szomjúsághoz, fáradtsághoz és fejfájáshoz.

Zavart alvás: Az emberek alkoholfogyasztás után gyorsabban elalszanak, de alvásuk töredezett, és hajlamosak korábban felébredni. Ez hozzájárul a fáradtsághoz, valamint a termelékenység csökkenéséhez.

Emésztőrendszeri irritáció: Az alkohol közvetlenül irritálja a gyomor nyálkahártyáját és fokozza a sav felszabadulását. Ez hányingerhez és gyomorpanaszokhoz vezethet.

Gyulladás: Az alkohol fokozza a szervezet gyulladását. A gyulladás hozzájárul ahhoz a rossz közérzethez, amelyet az emberek éreznek, amikor betegek, ezért szerepet játszhat a másnaposság tüneteiben is.

Acetaldehid-expozíció: Az alkohol metabolizmusa elsősorban a máj útján hozza létre az acetaldehid vegyületet, amely egy mérgező, rövid életű melléktermék, amely hozzájárul a máj, a hasnyálmirigy, az agy, a gyomor-bél traktus és más szervek gyulladásához.

Mivel az egyének annyira különböznek egymástól, nehéz megjósolni, hogy hány ital okoz másnaposságot. Ha az emberek ittas állapotban isznak, fennáll annak az esélye, hogy másnap másnaposságot szenvedhetnek.

 

A másnaposság nem fér bele! Nincs időd a másnaposságra! Feleslegesen pazarlod az idődet ha éppen a másnaposság vagy macskajaj tüneteivel szenvedsz, és gyötör a fájdalom. Tegyél ellene, van alternatíva, hidd el lehet másképp is! Az életedet könnyebbé teheted, csak akarnod kell. A vitaminok és aminosavak tudnak segíteni.

másnaposság vagy macskajaj az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és milyenségétől, minőségétől is függ.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset