Másnaposság oka, tudományosan

másnaposság

Kicsit túlcsúsztál az italozással tegnap este? Igen, mindenkivel megeshet, hiszen például a rég nem látott barátok körében biztos hogy el fog húzódni a beszélgetés, és ilyenkor többet önthetünk a garatra. Ez esetben bizony másnap viselnünk kell a következményeket, ami lehet fejfájás, hányinger, émelygés. Semmi gond, hiszen a másnaposság vagy macskajaj tünetei ellen már létezik működő megoldás, bizony. 

Fogadjunk hogy Neked is van egy rutinod amit alkoholfogyasztás után, de még lefekvés előtt végig csinálsz hogy a másnaposság vagy macskajaj tüneteit másnapra legalább csökkenteni tudjad. Sok ilyen van, de mi most egyet szeretnénk kiemelni, ez pedig az a módszer amikor valaki fájdalomcsillapítót vesz be és ettől reméli hogy a másnaposság vagy macskajaj nem fogja tönkretenni a másnapját. Ez esetben van egy rossz hírünk,  a fájdalomcsillapító nem szünteti meg a másnaposság vagy macskajaj igazi okát, csak tüneti kezelés, és nem is fog működni rendesen.

Alkoholfogyasztás után a legmérgezőbb és legkárosabb alkoholmaradvány a szervezetben az acetaldehid. A túl sok acetaldehid akár az agyat is károsíthatja, fejfájást okoz, és bántja a gyomrot és a beleket. Ez okozza a másnaposság vagy macskajaj tüneteit. A testünk csak kis adag acetaldehid feldolgozását tudja elvégezni, amit ecetsavvá alakít át ami energiát ad a szervezetünknek.

A probléma akkor kezdődik amikor túl sok acetaldehid marad a szervezetben. A máj lassan bontja le az acetaldehidet, és a szervezeted csak nagyon kis mennyiségű glutationt termel, amely egy antioxidáns enzim, amely segít az acetaldehidet ecetsavvá alakítani. Sajnos csak kis mennyiségű Glutation van a szervezetében. A szervezetednek újra kell hasznosítania ezt az enzimet (ami viszonylag sokáig tart), emiatt valószínű, hogy ébredéskor sok acetaldehid marad a szervezetedben. Ez a fő oka annak, hogy másnap reggel rosszul érezheted magad, tehát a másnaposság vagy macskajaj tünetei jelentkeznek.

A lényeg hogy ne használj fájdalomcsillapítót, másnaposság vagy macskajaj tüneti ellen, mert nem fog használni, nem az igazi okot fogja megszűntetni, vagy csillapítani. Legyél felkészült, és legyen mindig otthon raktáron a megoldásból, mert bármikor szükséged lehet rá. Továbbá ha van rá esély hogy az italozás után nem a saját lakásodban hajtod álomra a fejed, akkor vidd magaddal, és oszd meg barátaiddal is. Éld át a másnapot, fájdalom nélkül.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset