Ouzo

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a sörhöz képest kevesebb Ouzo (úzó) mennyiség fogyasztása esetén már jelentkezni fog, mivel ez egy égett szesz. Fő fűszere az ánizs. Az Ouzo Görögország és Ciprus eredettvédett nemzeti itala. Az Európai Unió védett eredetű termékként tartja számon: csak a Cipruson és Görögországban készült párlatokat lehet Ouzo-ként forgalmazni.

Az Ouzo készítése: törkölyből vagy másból desztillált finomszeszt párolnak le fűszerek hozzáadásával. A modern úzófőzés a XIX. Században kezdődött. A termelés nagy része Leszbosz szigetén összpontosult, mivel a helyiek onnan eredeztetik az italt. Az abszint XX. századi betiltásának az Ouzo lett az egyik nyertese, fogyasztása felfutott. 1932 évtől kezdődően rézüstben végzik a lepárlást, és ma is ezt követik. Ma az egyik legnagyobb termelőhely Plomari városa. Itt készítik a legjobb minőségű Pitsilade Ouzo-t is.

másnaposság vagy macskajaj kellemetlen hatása Ouzo fogyasztása után könnyen elérhető, mivel az ouzo finom íze miatt „könnyen csúszik”. Készítésekor finomszeszt párolnak le amelybe legnagyobb részt ánizst, majd koriandert, fahéjat, koriandert áztattak. A fűszerezés receptje gyártónként eltérő, és gondosan őrzött titok. A végeredmény az ízes párlat, melyet ízesített etil-alkoholnak neveznek. A gyengébb minőségű Ouzo-k az ánizs egy részét utólag hozzáadott (max. 0,05%) ánizsolajjal helyettesítik, és szokásos még a párlatot további finomszesszel higítani (a szabályozás szerint legfeljebb ötszörösére). Utolsó folyamatként legtöbbször cukrot adnak hozzá, és ez után vízzel hígítják a palackozás alkoholtartalmára. Az előírás szerint min. 37,5% alkoholtartalmú. A legjobb minőségű és a legdrágább típusú Ouzo-k a vízzel vagy cukorral kevert Ouzó-élesztőt palackozzák.

másnaposság vagy macskajaj könnyen jön amikor az átlátszó Ouzo-hoz vizet adunk. Ilyenkor „tejesedik” enyhén fehérbe megy át az átlátszóból. Ez annak köszönhető hogy az ánizs illóolaja csak alkoholban oldódik, vízben nem, tehát kiválik. Ez az úzóhatás: emulzió keletkezik, melynek apró cseppjei szétszórják a fényt. A jelenséget louche-hatásnak is nevezik. Az Ouzo hagyományos fogyasztása vízzel keverve jégkockákkal. Röviditalként, tisztán is fogyasztható, és elterjedt a kólával való hígítása is.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset