Parafa ízt érzel a borodban?

másnaposság

Bizony, ez megeshet! Sajnos ez a jelenség egyaránt érintheti a fiatal és régi borokat, a fehér és a vörösborokat is, vagy még a pezsgőket is. Akkor érzed a parafa ízét, ha a bor TCA-val szennyezett. Ez egy olyan klórvegyület, amely gyakran megtalálható a parafában. Ettől lesz a bor íze dohos, vagy kicsit olyan ízű mint a nedves kartonpapír. E miatt tűnnek el a bor friss és gyümölcsös ízei. A TCA már igen kis mennyiségben is észlelhető, akár 10 ezrelék is elég hogy a bor ízét teljesen elrontsa. Ez tehát nem azt jelenti, hogy szó szerint parafa dugó darabok lebegnek a borban. Ez csak annyit tesz hogy egyszerűen a bor teljesen tönkrement.

Nyitás előtt észre vehető?

A fertőzött parafa dugó is kívülről sértetlennek tűnik, pont ugyanolyannak mint az ép dugó. Ez azért van, mert a TCA a parafa pórusaiban lelhető fel, nem látható a felületén. A TCA a penészgombák egy csoportjának anyagcsereterméke. Ezek a penészgombák klórvegyületekkel táplálkoznak, és a paratölgy erdők normális flórájához hozzátartoznak.

A klór szerepe

Már vannak technológiák hogy elkerülhessék a borászatok ezt a hibát. A feldolgozás előtt a paratölgy kérgét fertőtleníteni szokták, hogy a penészgomba-kultúrák elpusztuljanak. A parafa feldolgozása során kerül a klór a folyamatba, ugyanis régebben klórt használtak a parafa fehérítésére is, ami ideális táptalajt biztosított a penészgombák számára. Manapság erre a célra már inkább és túlnyomó részben hidrogén-peroxidot használnak. Azonban a klór ennek ellenére mindenütt jelen van. Például a vezetékes ivóvizet is klórozzák, és a fakérget feldolgozás előtt lemossák ezzel a vízzel. A klór megtalálható számos tisztítószerben is, amelyeket borospincékben is használnak tisztításra és fertőtlenítésre.

A TCA az egyik leggyakoribb, de nem az egyetlen anyag, amely miatt a bor tönkremehet. Mindenféle más típusú csíra és gombaspóra megtelepedhet a parafa réseiben. Leginkább a meleg, nedves, párás helyiségekben szaporodhatnak el a borra ártalmas mikroorganizmusok, ilyenek például az anizolok is.

Új technológiák

Azért hogy el lehessen kerülni a parafa által okozott bor megromlását, különféle modern eljárások léteznek. A legújabb a Delfin nevet kapta, és Németországban fejlesztették ki. Az eljárás úgy működik, hogy a parafa dugókat mikrohullámokkal felhevítik egy kicsit. Ez a folyamat azért tud hatékonyabb lenni mert a. Mikrohullámok a dugók teljes keresztmetszetét átjárják, és közel egyenletesen melegítik fel, a hagyományos forróvizes eljárással szemben.

Bármilyen alkoholt is fogyaszt valaki, a lényeg hogy minden esetben méregtelenítsen utána. Használjon ciszteint tartalmazó étrend-kiegészítőket alkoholfogyasztás után, de még lefekvés előtt. Ezzel elkerülhető az alkohol rövidtávú hatása a másnaposság, és csökkenthetőek a hosszútávú káros hatásai is.