Szeszfőzés

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj tüneteitől Magyarország sem menekülhetett amint elkezdtek bort lepárolni az 1200-as évek végén. Ekkoriban még orvoslásra is használták az különböző gyógynövényekkel együtt lepárolt borszeszeket. Ezt külsőleg (pl. köszvény), és természetesen belsőleg is használtak. A rozmaringgal készült gyógyszerről először egy Katalán orvos írt könyvében. A 15. században Magyarországon már ismert volt a gabonapárlat, és persze fogyasztották is. A legkorábbi írásos emlék Magyarországon üzemelő szeszfőzdéről 1438-ból származik, amely Bártfa városban működött. 1459 évben Mátyás király a gabona lepárlását betiltotta amikor a Felvidéken éhínség pusztított, ezen időszak alatt nyilván nem volt másnaposság vagy macskajaj ezen a területen.

Az 1800-as évekre alakult ki a ma is használatos technológia, és lepárlókészülékek. Ekkora lett megoldva az üst egyenletes fűtése, és a gőz hűtése rézfelületekkel és a víz hűtésére szolgáló spirállal. Franciaország területén fejlesztették ki az első oszlopos lepárlókat, amelyek folyamatos működést biztosítottak, párlatot készítettek és finomítottak. A későbbiekben ez a szerkezet természetes továbbfejlesztésre került és már tökéletesen tudott gabonaszeszt finomítani. Későbbiekben megjelentek olyan oszlopos lepárlók is amelyek finom szeszt tudtak gyártani.

másnaposság vagy macskajaj egyre több helyen és egyre sűrűbben ütötte fel a fejét, mert az oszlopos finomítók használata és azok folyamatos fejlődése nagyban átalakította a régi italkészítési hagyományokat. A vodkát már finomított alkoholként lehetett fogyasztani, és az európában készült whisky már kevert whisky lett. A gin alapanyagaként is a finomszeszt használták a fejlődés hatására, és a legtöbb likőrhöz is.

A technológia fejlődésével nem csak a gyártási módszerek változtak hanem ez együtt járt a párlatok ugrásszerű minőségi javulásával is, tisztábbak lettek. Ez hozzájárul a másnaposság vagy macskajaj tüneteinek csökkenéséhez. További hozadéka a fejlődésnek a gyártási költségek csökkenése lett, így Európa minden területén elkezdett a szeszfőzés elterjedni, még ott is ahol ezidáig a hagyományok miatt csak sört vagy bort készítettek. A 19. század végére több európai ország területén is kezelhetetlenül nagymértékű alkoholfogyasztás vette kezdetét, amely a másnaposság vagy macskajaj nagyon sűrű jelenlétét jelentette. Ezt a fajta „alkoholizmust” csak több-kevesebb ideig tartó szesztilalommal tudták csökkenteni, de teljesen elfojtani soha.

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset