Törkölypálinka

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj könnyen elérhető a az egyik legrégebbi magyar pálinkafajtával. A törkölypálinka erjesztett szőlőtörköly lepárlásából készített égetett szesz. A szőlőtörköly a szőlőfürtök préselése után megmaradt szilárd részek mint a fürt szára, kocsányai, a héj egy része és a magok. A szőlő szüretének évében való időjárástól, a szőlő fajtától és a feldolgozás módjától függően 15 és 30% közötti törköly keletkezhet a préselés során. A törkölypálinka és a szőlőpálinka egyáltalán nem azonos. Míg az első fentebb leírtuk, addig az utóbbit a szőlőszemek cefréjéből párolnak.

A magyar törkölypálinka európai uniós rendelet alapján eredettvédett. A törkölypálinka meghatározását törvény írja le, miszerint kizárólag olyan törkölypárlatból készíthető amelyet Magyarország területén termett szőlőből készítettek, kizárólag Magyarországon, és itthon is palackozták. Édesítése, színezése, ízesítése tilos. A másnaposság vagy macskajaj így tiszta forrásból fog erőt meríteni hogy másnap legyűrje a fogyasztót.

A törkölypálinka főzését a törköly megromlása, erjedése előtt meg kell kezdeni, ami általában február, március, de legkésőbb április. Érdekesség hogy a vörös szőlő törkölye értéktelenebb, mert hamar ecetes erjedésnek indul. A kezdetekkor a szőlőtörkölyt a lőre vagy csiger és a törkölyecet alapjaként és sertéseknek szánt takarmányként hasznosították. (A lőre vagy csiger a törköly leöntése utáni, annak újbóli kipréselésével nyert lé erjesztésével készül. Amennyiben cukrot is adagolnak hozzá az erjedés előtt, és az több mint 18%, akkor abból törkölybor fog készülni.)

másnaposság vagy macskajaj forrása egy ideig nem lehetett a törkölypálinka, mivel annak készítését a XVII. század végén Erdélyben betiltották. A törkölypálinkát eredetileg nem közvetlenül törkölyből főzték, hanem a belőle nyert lőrét párolták le. Még a XIX. század elején is volt hogy csak másodbort főztek a borseprőből és a törkölyből. A XIX. század elején még az egyik leggyakoribb magyar párlatfajtának nevezték a törkölyt, de az egyre növekvő mennyiségben burgonyából gyártott szesz lassan átvette ezt a kitüntető titulust. A két világháború között leginkább a törkölyt használtak fel a legális ipari pálinkafőzéshez. A XX. Század közepétől a pálinkák 30%-a volt törkölypálinka volt.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset