Unicum

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj könnyen elérhető az Unicum fogyasztásával. Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely a Zwack gyomorkeserű likörjét és a köré épült teljes termékpotfóliót jelöli. Marketingjének legismertebb elemei az állítólag 1790-ből száramazó recept és annak titkossága, az ital ismert története azonban 1883-ban keződött, amikor Zwack János levédette az Unicum nevét, palackját és címkéjét.

Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, melyet főként aperitifként fogyasztanak, étvágygerjesztő hatása miatt, de magában is szokták fogyasztani különleges íze miatt, ekkor azonban magas alkoholtartalma miatt hamar elérhető az a szint ami után a másnaposság vagy macskajaj jelentkezik. Több mint negyven féle gyógy- és fűszernövény keverékéből készül, amelyek többsége a Kárpát-medencéből származik. Komplex technológiával készül, a lédig egyik részét kivonatolással, másik részét pedig lepárlással állítják elő. A lepárlásnak fontos szerepe van az Unicum utánozhatatlan ízkarakterének kialakításában, mert az eljárás során olyan ízek is előjönnek a gyógynövényekből, amelyek a kivonatolás során nem. Az érlelés tölgyfahordóban történik. Az Unicumot 1892 óta változatlan recept alapján gyártják a Zwack Unicum budapesti Soroksári úti pincerendszerében. Az italt manapság 500 darab tölgyfahordóban érlelik az épület alatti pincelabirintusban. Alkoholtartalma 40%. Az italhoz használt gyógynövényeket kézzel mérik ki, míg az Unicum „szívének” nevezett különleges összetevőket személyesen egy családtag méri ki, ő ma Zwack Péter özvegye, Anne Marshall Zwack. Az íz/illat kivonásának módja a kivonatolás és a párlatolás. A kivonatolás során a gyógynövényeket kukoricaalkoholba merítik, ez a folyamat adja az ital intenzív ízét. Ezt követően az összezúzott és desztillált gyógynövényeket összekeverik egy hagyományos fakádban, hogy az Unicum minősége ugyanolyan maradjon, majd a párlatmester és a felállított kóstolóbizottság egy Zwack családtag által vezetett kóstolón vesz részt, amelyen egyenesen a hordóból kóstolják meg az Unicumot.

másnaposság vagy macskajaj a következő két Unicum fajta fogyasztása esetén is könnyedén elérhető.

Az Unicum Szilva az Unicumhoz hasonlóan több mint 40 gyógy- és fűszernövény kivonatából és párlatából készül, ám az elkészítés második fázisát követően aszaltszilva-ágyon pihentetik, majd tölgyfahordókban érlelik. Alkoholtartalma: 34,5%.

Az Unicum Riserva 2017-ben bevezetett termék duplahordós érleléssel készül. Az alapját képező Unicumot a budapesti gyár legnagyobb és legidősebb, nyolcvanéves hordójában érlelik, a hordóban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz” adja az ital karakterét. Ezt követi a tokaji pincékből származó hordókban történő érlelés. Alkoholtartalma 40%.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset