Alkoholmérgezési szintek

másnaposság macskajaj

A másnaposság vagy macskajaj okozója az alkohol, melynek rövid távú hatása a arányban van a véráramban levő alkohol mennyiségével. Ennek a mérőszáma a véralkoholszint, amely megmutatja, hogy egységnyi vértérfogatban mennyi alkohol található. Ezt ezrelékpontban adják meg, ami azt jelenti hogy ha 1liter vérben 1 köbcentiméter tiszta alkohol mérhető, akkor az egy ezrelékpont. A különböző mennyiségek hatásai között nincsenek éles határok, inkább átfedések, mert minden embernek máshogy reagál a szervezete az adott alkohol mennyiségre. Ez függ a szervezet működésétől, a máj épségétéi, funkciójától, a bélműködéstől, a ami indextől, és még sorolhatnánk. Ettől függetlenül általánosan a következő kategóriákat különböztetjük meg:

5 ezrelékpont feletti véralkoholszint súlyos alkoholmérgezést okoz, halált okoz, minden esetben.

3,5 és 5 ezrelékpont között kómás állapot lép fel, amely teljes eszméletvesztéssel,  és nagyon  alacsony testhőmérséklettel jár. A légzés és a keringés koordinációja leáll, amely a légzés leállásához is vezethet ami fulladásos halált okoz.

2,5 és 4 ezrelékpont között aluszékonyság lép fel, amelyet lomha mozdulatok, és koordinálatlan mozgás jellemez. A reakcióidő igen nagyon megnő bármilyen külső inger is éri a szervezetet. Fokozott rosszullét, hányás, vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek. 

1,8 és 3 ezrelékpont között zavarodottság lép fel, amely során a mozgáskoordináció látványosan bizonytalan, és a térbeli tájékozódás képessége is elveszhet. A tudatos gondolatok összemosódnak a tudatalattival és így a cselekvések szándékai nem egyértelműek. A rosszullét ezen a szinten jelentkezik először ami hányásban és fejfájásban nyilvánul meg. A levertség és a rossz artikuláció szintén már jellemző ezen szintű mérgezéskor. A külső ingerekre adott testi reakciók intenzívebbek lehetnek mint normális esetben.

0,9 és 2,5 ezrelékpont között izgatottság jelei mutatkoznak meg, tehát a hangulat itt már nem egyértelműen derűs, sokkal inkább ingadozó. A mérgezést elszenvedő egyén esetleg olyan dolgokat is cselekszik, amit józan állapotban nem követne el. Látványosan lassulnak a reflexek, romlik az érzékelés, valamint a felfogás. Látványosan bizonytalanná válik az egyensúlyérzet. További hatás lehet ezen a szinten az emlékezetkihagyás.

0,3 és 1,2 ezrelékpont között eufórikus állapot lép fel, amely során a mérgezést elszenvedő ember felszabadultabbá és derűssé válik a normál állapotához képest. További hatás lehetséges hogy a megszokottnál többet beszél ezen a szinten az alkoholt fogyasztó ember. A precíziós mozgást kívánó mozdulatok ezen a szinten már ügyetlenné válnak, amely kicsi egyensúlyzavarral együtt jár.

0,5 ezrelékpont alatt normál tudatállapotról beszélhetünk. Ez esetben nem fognak másnap jelentkezni a másnaposság vagy macskajaj jelei.

Az alkohol jelenléte a vérből és a vizeletből is kimutatható. Laboratóriumi eszközök segítségével egy adott minta alkoholtartalmát igen pontosan meg lehet határozni, a legegyszerűbb módszer azonban a vizsgált személy által kilélegzett levegő alkoholtartalmának mérése, melyet szondázásnak nevezünk.

A szondáknak két fajtája ismert. Az első az úgynevezett hagyományos, amely működése az etanol koncentrációjától függően kémiai reakcióba jön és elszíneződik. A sötétebb szín magasabb véralkoholszintet indikál. A második a digitális szonda, amely az infravörös spektroszkópja alapján működik. Ezt használja a rendőrség közúti ellenőrzések és büntetőjogi vizsgálatok során.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei csökkenthetőek.

reset