A cisztein által támogatott folyamatok

A cisztein által támogatott folyamatok

A másnaposság kellemetlen tüneteit okozza az alkohol mérgező maradványa az acetaldehid, ez egy tudományos tény. Az acetaldehid lebontása igen bonyolult folyamat, több fázison megy keresztül, és sajnos a lebontásához szükséges tápanyagok nem állnak rendelkezésre az emberi szervezetben. Leginkább akkor nem amikor több alkoholt fogyasztunk mint egy-két pohár.

A cisztein aminosav csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az emberi szervezetben, és így az alkohol mérgező maradványának lebontásáért felelős peptid is. Extra ciszteint szükséges bevinni a szervezetbe alkoholfogyasztás után, hogy az megfelelő gyorsasággal tudja támogatni az alkohol lebontási folyamatát.

A cisztein meglehetősen gyakori az emberi étrendben. A nyers tojás is tartalmazza, de csak igen csekély mennyiségben. Ez aszt jelenti hogy alkoholfogyasztás után nagyon sok tojást kellene elfogyasztani, nyersen. Ez nem igazán kényelmes tevékenység még bódult állapotban sem.

Az elfogyasztott ciszteint a szervezet előszőr a haj és köröm növekedésének támogatására használja fel, és csak ez után kezdi meg az alkohol lebontásáért felelős peptid termelését, amíg az el nem éri a 2gramm mennyiséget. A szervezet által fel nem használt cisztein azonnal lebomlik, tehát nem raktározódik el. Ez az oka annak hogy a cisztein aminosavat közvetlenül alkoholfogyasztás után szükséges fogyasztani, hogy folyamatosan pótolni tudja az elhasznált mennyiséget. Az extra bevitt mennyiségű cisztein lehetővé teszi hogy az acetaldehid lebontásáért felelős peptidből rövid idő alatt sokkal több rendelkezésre álljon mint ami szükséges, és ezzel lehetővé tehető hogy a lebontás folyamata nagy mértékben felgyorsuljon. Ennek eredményeként tud szervezete gondoskodni arról hogy alkoholfogyasztás után, másnap reggelre az összes mérgező acetaldehid és más szabad gyökök eltűnjenek. Így elkerülhetőek a másnaposság kínzó tünetei. További előny, hogy az acetaldehid sokkal rövidebb ideig van jelen a szervezetben, így kevesebb esélye van arra, hogy káros legyen az egészségére.