A másnaposság oka
Alkoholfogyasztás után másnap bizony másnapos lehet az ember. Rengeteg mindentől függ hogy az ember mennyire érezheti rosszul magát a másnaposság tüneteitől. A teljesség igénye nélkül, függhet magától az egyén szervezetétől, az elfogyasztott alkoholos ital tisztaságától, annak mennyiségétől, és hogy milyen ételt evett valaki alkoholfogyasztás előtt, közben vagy után.
Az alkohol lebontása három lépcsőben megy végbe az emberi szervezetben, és a leglassabb az, amikor az acetaldehidet bontja le a máj. Az acetaldehid egy mérgező alkohol maradvány. Ez a folyamat olyannyira lassú hogy a reggeli ébredéskor is van még belőle a szervezetben, és ez az okozója hogy rosszul érezheti magát az ember. A lebontáshoz a szervezet a ciszteint használja, de ebből nem áll rendelkezésre nagy mennyiségben a szervezetben. Ezért ha az acetaldehid lebontását fel akarjuk gyorsítani, akkor a cisztein termelésre kell ösztönözni a szervezetünket, vagy egyszerűen csak be kell vinni.
Mi is az a cisztein?
A fehérjemolekulák kizárólag alfa-aminosavakból épülnek fel, a többi aminosav egyáltalán nem fontos az élő szervezetekben. Az alfa-aminosavak szerkezetileg mindig tartalmaznak aminocsoportot a karboxilcsoportot követő szénatomon.
A cisztein egy aminosav, és ahogy már fentebb írtuk a szervezetünk képes előállítani, tehát ez az aminosav nem esszenciális. Az alfa-aminosavak közé tartozik, tehát fehérjeépítő tulajdonsággal bír. Odallánc típusa szerint hidrofób. Nevét a cisztin után kapta, ami főleg a tojás és halak fehérjéiben található meg. Növényekben pedig előfordulhat paprikában, fokhagymában, brokkoliban vagy zabban.
Egyéb tulajdonságai
A cisztein könnyen oxidálódik, és a reakcióképessége miatt számos fehérje kulcsfontosságú tulajdonságát határozza meg. Az oxidált cisztein erős kötéseket kreál, ami a fehérjék stabil térszerkezetének kialakítását segíti. A vas-kén tartalmú fehérjék, a cink, a réz vagy a nikkel is megköthető a ciszteinnel.
Gyártása
L-cisztein formában lehetséges létrehozni, melynek módját 2001-ben fejlesztették ki Németországban.
Felhasználása
Széles körben használja az élelmiszer- és gyógyszeripar. Jól használható különféle ízek előállításához, cukrokkal való reagálása miatt. Pékárukban elvétve használják, annak puhításához.