A másnaposság velejárója az alkoholfogyasztásnak. Természetesen nem minden esetben. Sok függ az alkoholt fogyasztó egyén szervezetétől, hogy mit és mennyi ételt fogyasztottak az alkoholfogyasztás előtt, közben és után. Nem utolsó sorban pedig az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és az alkoholos ital minőségétől. Igen, jól olvassa a minőségétől.
Adalékanyagok az italokban
A másnaposság kínzó tüneteinek egyik oka az alkoholos italokban kis mértékben található adalékanyagok, mint például az élesztők, vagy a színezékek. A legjobb megoldás hogy ezeket a másnaposság tüneteihez hozzájáruló összetevőket egyszerűen kiiktatjuk. Az egyik megoldás az, ha egyszerűen jobb minőségű alkoholt fogyasztunk. A másik megoldás amivel elvétve találkozni lehet az az hogy, alkoholos italokhoz adalékként aktív szenet alkalmaznak, de ezek nem túl hatékonyak.
A mérgező acetaldehid lebomlása
Az alkohol mérgező mellékterméke az acetaldehid, amelyből csak kis mennyiséget tud az emberi szervezet lebontani. Egy átmulatott éjszaka során valószínűleg több alkoholt fogyasztunk mint amennyit a szervezetünk ébredésig fel tud dolgozni, ezért lehet az ember másnapos, és érezheti kellemetlenül magát. Az acetaldehid lebontásának folyamatában több enzim is fontos szerepet játszik, köztük a glutation, a szervezet egyik saját antioxidánsa, amiből csak nagyon kevés van tartalékolva. Ez a kis mennyiség csak az élelmiszerekben előforduló kis mennyiségű alkohol eltávolításához elegendő, mint például az erjedt gyümölcsök. A sör, a bor és a szeszes italok azonban egyáltalán nem olyan természetes élelmiszerek amelyeket a szervezet biztonságban fel tud dolgozni a mérgezés vagy másnaposság tünetei nélkül.
Amennyiben megiszik 10 pohár sört, akkor gyorsan 100 gramm tiszta alkohol kerül a szervezetébe. Ez a 100 gramm alkohol 100 gramm mérgező acetaldehiddé alakul át. Az emberi szervezetben tárolt kis mennyiségű glutation nem elegendő ezen mennyiség gyors lebontásához. Miután a rendelkezésre álló glutation elfogyott, ezután az emberi szervezetnek további mennyiségre van szüksége. Ezt úgy próbálja meg hogy újrahasznosítja az elhasznált glutationt, hogy el tudja távolítani az összes acetaldehidet. Ez a folyamat igencsak ami hosszú időbe telik. Ennek eredményeként másnap reggel még mindig sok acetaldehid van a vérben, ami akár súlyos másnapossághoz is vezethet.
A legjobb ha olyan összetevőjű és hatóanyagú étrend-kiegészítőt fogyasztunk alkoholfogyasztás után, de még lefekvés előtt, ami felgyorsítja az acetaldehid lebontását. Így nagy valószínűséggel a másnaposság tünetei csökkenthetőek vagy teljesen elkerülhetőek.