Az enzimek és az alkohol

másnaposság

Egy kellemes társaságban töltött idő, és egy kis italozgatás után valószínűleg jókedvűen megyünk lefeküdni. Azonban bármennyi alkohol is fogyaszt valaki, a szervezetének keményen kell dolgozni annak lebontásán. Még akkor is ha csak 1 pohárral fogyasztott az illető. Az érzés is ismerős lehet amikor kicsit több alkoholt fogyaszt valaki és bizony másnap jön a másnaposság.

A másnaposság tünetei sok mindentől függnek. Például az egyéntől, a fogyasztott alkohol mennyiségétől, az előtte vagy közben fogyasztott ételek fajtájától. Azonban lehet hogy egy furcsa jelenséget is tapasztalt valaki aki, ugyanannyi alkoholt ivott, de sokkal rosszabbul érzi magát mint egy korábbi alkalommal. Még akkor is ha minden más körülmény is hasonló volt. Vajon mi lehet az oka?

Rengeteg tényezőtől függhet, de ez a különbség gyakran genetikai okokra vezethető vissza. Nem mindenkinek van ugyanannyi ALDH enzime. Egy 60 kilogramm súlyú ember átlagosan kevesebb testnedvvel rendelkezik mint egy 80 kilogramm súlyú. A kevesebb testnedv azt okozza, hogy az alkohol gyorsabban éri el a magasabb koncentrációt a vérben. Ami még szerepet játszik a nőknél, az az hogy átlagosan kevesebb ADH enzimük van. Továbbá a nőknek gyakrabban magasabb a testzsírszázalékuk mint a férfiaknak, ami lassítja az alkohol lebontását.

Manapság azonban nagyon egyszerű felkészülni még egy adhoc italozás másnapi következményeinek elkerülésére is. A lényeg, hogy alkoholfogyasztás után magas cisztein tartalmú készítményt kell fogyasztani. A ciszteint tartalmaz az emberi szervezet is, de nem elegendőt ahhoz hogy gyorsan és megfelelő intenzitással tudja támogatni az alkohol mérgező maradványának lebontását. Ez a nagyon mérgező anyag az acetaldehid, ami a másnaposság okozója. Ez egy tudományos tény.

Érdemes már ma beszerezni ilyen étrend-kiegészítőket, mert bármikor szükség lehet rá.