Cisztein működése a másnaposság ellen

Cisztein működése a másnaposság ellen

A másnaposság bizony nem egy egyszerű téma. Nagyon sok minden befolyásolja hogy egy átmulatott éjszaka után hogyan ébred az ember. A lényeg hogy alkoholfogyasztás után az emberi szervezet azt csak nagyon lassan tudja lebontani, melyhez egy antioxidánst használ. Azonban ebből az antoixidánsból csak nagyon kevés áll rendelkezésre, ezért másnap reggel még rengeteg mérgező alkoholmaradvány, acetaldehid marad a szervezetben. Ez okozza a másnaposság nagyon kellemetlen tüneteit. Az antioxidáns többlettermeléséhez segítségre van szüksége az emberi szervezetnek, cisztein formájában.

Oxidatív stressz

Mivel alkoholfogyasztás után szinte az összes alkohol lebontásához szükséges antioxidánst az acetaldehid eltávolítására használja fel a szervezet, ezért a szervezetben képződő egyéb gyökök kevésbé hatékonyan lesznek eltávolítva, ami ezek felhalmozódáshoz vezet. Ez oxidatív stresszt okoz, ami szintén hozzájárul a másnaposság érzéséhez.

Nyers tojás másnaposság ellen

A tojás sok fehérjét tartalmaz, amely igen sokféle aminosavból áll. Ezek közül a cisztein nevű aminosav azért van bőségesen a tojásban, mert a tojásban fejlődő kis madarak ezt használják fel a tollak növesztéséhez, amelyeknek erősnek, könnyűnek és alaktartónak kell lenniük. A tojásfogyasztás lefekvés előtt és alkoholfogyasztás után valóban segíthet megelőzni a másnaposságot, ez nem mítosz. Azonban a tojás csak nagyon kevés ciszteint tartalmaz, ezért igen csak sok tojást kell enni.  Lehetőleg nyersen, mert a cisztein a nyers tojásban aktív, redukált formában van jelen.

Cisztein

A cisztein egy tápanyag, egy aminosav, amelyre a szervezetnek szüksége van az alkohol lebontást végző antioxidáns előállításához. A szervezetnek szüksége van továbbá glicinre és glutaminsavra, amelyek kellőképpen rendelkezésre állnak. A cisztein nem raktározódik a szervezetben, azt a táplálkozással kell bevinni. Ha elegendő alkohol lebontást végző antioxidáns van a szervezetben, akkor az eltávolítja az összes bevitt ciszteint. Ezért nincs sok értelme ciszteint bevinni alkoholfogyasztás előtt. Csak az alkoholfogyasztás alatt vagy után csökken az alkohol lebontást végző antioxidáns mennyisége a szervezetben, mivel az az acetaldehid eltávolítására szolgál. Ahhoz, hogy a raktározott mennyiségen felül elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre az alkohol lebontást végző antioxidáns, elegendő pár gramm ciszteint bevinni. A legjobb, ha a ciszteint az alkoholfogyasztás alatt vagy közvetlenül azután viszik be, hogy az acetaldehid a lehető leggyorsabban távozzon a szervezetből.

Amikor a cisztein vízzel érintkezik, lassan kén szabadul fel, ami nem jó ízű. Ezért a terméket vízzel való összekeverés után gyorsan kell bevenni. A cisztein alkoholfogyasztás utánra szánt étrend-kiegészítőben megtalálható. A gyógyszerészek tudják hogy a cisztein működik!