Jack Daniel's

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj mindenféle whisky megfelelő mennyiségben való fogyasztása után jelentkezni fog, és ez alól a jó öreg Jack Daniel’s sem kivétel. A leghíresebb terméke a Tennessee whisky, de többféle whisky-t is gyárt, továbbá likőröket is. A céget 1875. évben alapították Lynchburg városában. Alapítója Jasper Newton „Jack” Daniel, aki Skót – Ír származású. Mivel Jack Daniel sose házasodott meg és gyermekei sem születtek, kedvenc unokaöccsét, Lem Motlow-ot vette szárnyai alá. Lemnek jó érzéke volt a számokhoz és hamarosan ő vezette a lepárlóüzem teljes könyvelését. 1907. évben hanyatló egészsége miatt Jack Daniel átadta a céget unokaöccsének. Végül 1911. évben halt meg vérmérgezésben.

A Jack Daniel’s Tennessee whisky-k teljes mértékben megfelelnek a straight bourbon whisky szabályozásának, a tulajdonosok már a kezdetektől fogva mellőzték ezt a megnevezést, és kitartottak amellett, hogy a Tennessee whisky a juharfaszenes szűrés miatt a bourbon-től eltérő whiskyfajta. Termékeiket alább soroljuk fel, de hangsúlyozzuk, hogy nagyon finomak, könnyen lecsúszik és könnyen lehet másnaposság vagy macskajaj a vége.

Tennessee whisky

A főzde szerint a különböző változatok ugyanabból a párlatból készülnek, de eltérő szűréssel vagy érleléssel.

  • Jack Daniel’s Old No.7(fekete címke, 40%) – az eredeti változat. A szesztartalma 1987-ig 45% volt, majd 2004-ig 43%, azóta pedig 40%. Ez a 40% az amerikában készült whisky-knél a minimum előírás. A szesztartalom csökkentését a gyártó a vásárlói igényekkel indokolta, a lépést azonban sokan a 138 éves Jack Daniel’s-hagyomány semmibe vételének tekintették, és sikertelen petíció indult a régi változat visszaállítása érdekében.
  • Jack Daniel’s No. 7(zöld címke, 40%) – könnyedebb ízű, jellemzően a raktár alsóbb szintjein tartott hordókból palackozzák.
  • Gentleman Jack(40%) – a juharfaszenes szűrést megismétlik érlelés után is.
  • Jack Daniel’s Single Barrel Select(45% vagy 47%) – válogatott hordók egyikéből származó whisky.
  • Jack Daniel’s Single Barrel – Barrel Strength(64,5%) – válogatott hordók egyikéből származó whisky, amit érlelés után már nem hígítanak
  • Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof(50%) – 100 (amerikai) szeszfokon, azaz 50% alkohollal palackozott változat.

A fentiek mellett gyakran jelennek meg különleges kiadások is, amik még finomabbak a standard whisky-ktől, így a másnaposság vagy macskajaj még könnyebben elérhető.

 

Rozs whisky

  • Jack Daniel’s Tennessee Straight Rye Whiskey (40%) - 70% rozstartalmú gabonacefréből készül, és a Tennessee whiskyhez hasonlóan érlelés előtt juharfaszénen szűrik
  • Jack Daniel’s Single Barrel Rye (45%) - válogatott hordók egyikéből palackozott változat

Likőrök

A Jack Daniel’s likőrök valamilyen likőr és Tennessee whisky házastásával készülnek, másképp fogalmazva: valamennyi whiskyt is tartalmazó likőrök. Mivel a likőrök jellemzően finomszeszből készülnek, a finomszesztartalmat a whisky-vel készült likőrökön sem kötelező külön feltüntetni.

  • Jack Daniel’s Tennessee Fire(35%) – fahéjlikőr
  • Jack Daniel’s Tennessee Honey(35%)– mézlikőr

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset