Főbb Whisky fajták

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj a whisky minden típusától a megfelelő mennyiség elfogyasztása után könnyedén jelentkezhet. Ugyanazok a whisky elnevezések országonként különböző fajtákat is takarhatnak, illetve lényegükben azonos típusok is viselhetnek eltérő neveket. A whisky fajtái a földrajzi eredet mellett a cefre összetétele, a lepárlás módja vagy az érleléshez használt hordók fajtáitól is függnek. Az egyik legismertebb és minden országban jelenlévő fajta a kevert whisky, mely esetén szeszfinomítóban készült hagyományos típust kevernek gabonából készült whisky-vel vagy finomszesszel. Ez esetben az ízt az alap whisky adja. A gabonából készült whisky az egyik általános fajta, melyben nagy arányú a malátázatlan gabona alkalmazása. A hordóerősségű whisky azt jelenti hogy érlelés után már nem hígítják azt. Továbbá az egyhordós whisky azt jelenti hogy egyetlen hordóból palackozzák.

Skót whisky fogyasztása a másnaposság vagy macskajaj biztos forrása. A skót whisky lehet kevert, maláta és gabona. A kevert a fent leírtak alapján készül. A maláta whisky tisztán árpamalátából, ami kicsit füstös ízű és lehet egy vagy több lepárlóból származó is. Érlelése 8 – 10 év. A gabonából készült whisky finomítóban készült 94%-os szeszhez 10-15%-nyi árpamaláta hozzáadásával. Önmagában többé-kevésbé semleges jellegű, az élvezeti értéke alacsony, jellemzően az érlelése is többszörösen használt hordókban történik. Önálló whiskyként csak nagyon ritkán, különleges érleléssel hozzák forgalomba.

Az ír whisky fogyasztása a másnaposság vagy macskajaj biztos forrása. Ez is kevert. Továbbá lehet maláta „pot skill” és gabona féle. A maláta tisztán árpamalátából cefrézett, kisüsti módszerrel lepárolt whisky. Megegyezik a skót malátawhiskyvel, de a malátát soha nem füstölik, és a lepárlása a szokványos kétszeres kisüsti lepárlás helyett jellemzően egy összetett, három lepárlásból álló módszerrel történik. A „pot skill” cefréjét leszámítva megegyezik az ír maláta whisky-vel, azonban nem tisztán árpamalátából, hanem malátázott és malátázatlan árpa, esetleg minimális egyéb gabona felhasználásával készül. A gabona megegyezik a Skóttal, de kukoricából készül.

Az Amerikai whisky fogyasztása a másnaposság vagy macskajaj biztos forrása. Ezek legnagyobb része valamilyen hagyományos gabonából készült whisky, ami önálló whiskyként is piacképes, így a legnagyobb részük tisztán kerül forgalomba. Sok hivatalos fajtája van, mert a szövetségi törvény 6 alaptípust rögzít, melyek egy része különböző jelzőket kaphat, illetve különféle kevert whisky-k alapjául szolgálhatnak, és a szabályozás arról is részletesen rendelkezik, hogy az e típusokba nem tartozó amerikai whiskyket hogyan lehet megnevezni. A hagyományos amerikai fajták nem finomíthatóak 80% alkohol tartalom fölé és új, belülről elszenesített hordókban kell érlelni őket, kivéve a kukoricawhiskyt. Az Amerikai whisky fajták között a cefréjük a fő különbség, aminek egy-egy gabonából kell megadott mennyiséget tartalmaznia és a cefre többi része bármilyen gabona lehet, azonban a névadó gabonát a kötelezőnél gyakran jóval nagyobb arányban használják. A fajtáknak nincs kötelező érlelési ideje, így az USA-ban az érleletlen whisky, illetve bármelyik másik fajta érleletlen változata is szabályos, hogyha a számára előírt hordóban tetszőlegesen rövid időt eltöltött. Két év érlelés után megkaphatják a straight („rendes”) előtagot illetve 3 év érlelés szükséges ahhoz, hogy az Európai Unióban whiskyként kerülhessenek forgalomba. A legnagyobb részüket 4 - 8 évig érlelik, de a prémium kategóriában ez akár 20 év fölötti is lehet.

Az Kanadai whisky fogyasztása a másnaposság vagy macskajaj biztos forrása. A kanadai whiskyk legnagyobb része kevert. Híres még a Kanadai rozs whisky. Nagyrészt malátázatlan gabonából készülnek, folyamatos lepárlással. A finomítás módja és mértéke azonban eltér a fent két típustól eltérően. Hagyományosan rozsból készült whisky egy finomított whisky és egy neutrális kukorica whisky keveréke. Minden kanadai whisky-t minimum három évig kell hordóban érlelni.

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset