Johnnie Walker

másnaposság macskajaj

másnaposság vagy macskajaj Johnnie Walker skót whisky megfelelő mennyiség fogyasztása után is jelentkezni fog. A cég 1925-ben csatlakozott a Distillers Company-hoz. A lepárlót 1986-ban a Guinness szerezte meg és egyesülve a Grand Metropolitannel, 1997-ben megalakult a Diageo. A márka tulajdonosa jelenleg a Diageo cég. A termék névadója és egyben a márka alapítója John „Johnnie” Walker, aki a skóciai Kilmarnockban született és tevékenykedett. A termék maga kevert és kevert maláta whisky. A Johnnie Walker jelenleg a legszélesebb körben forgalmazott skót whisky a világon, több mint 200 országban, mintegy évi 130 millió eladott üveget forgalmaznak. A Johnnie Walker whiskyt már évek óta nem Kilmarnockban keverik. A régi vámszabad raktárak és vállalati irodák (jelenleg önkormányzati épületek) még ma is megtalálhatóak a Strand Street-en és a John Finnie Street-en.

másnaposság vagy macskajaj akkor is kialakul ha a Johhnie Walker whisky címkéjén annak eredeti nevét tüntetik fel ami a Walker’s Kilmarnock Whisky. Először csak a saját élelmiszer boltjában forgalmazta szülővárosában, de 1857. évi halála után fia és unokája elkezdték széles körben terjeszteni, sikeresen. John Walker ideje alatt a whisky értékesítés a vállalkozás bevételének 8%-át adta, halála után ez a szám 90-95% között volt. 1860. évben bevezették a már szinte védjegynek számító tégla alakú üvegpalackot. Ez is hozzájárult a vállalkozás profitabilitásához, mivel így csökkent a szállítás közben törött üvegek száma, továbbá több whisky fért el ugyanakkora térben mint előtte. A védjegy design-hoz hozzátartozik hogy a címke 24° -os szögben döntve kerül felragasztásra az üvegen. A whisky mai nevét 1908-ban kapta egy márka frissítés során, továbbá megszületett a szlogen „Born 1820 - Still going Strong!” (Született 1820-ban - Továbbra is erősen halad!). Egyik ikonikus kiadás a Johnnie Walker Swing 1932. évből, amely a szokatlan üvegéről kapta nevét ami lehetővé tette hogy dőlöngéljen „swingeljen”.

 

Alább felsoroljuk a Johnnie Walker keverékeit, amelyek fogyasztása mind-mind másnaposság vagy macskajaj előidézője lehet.

  • Red & Cola–dobozban és sörösüveg alakú üvegben.
  • Johnnie Walker Red Label– (40% alkoholtartalmú) gabona- és malátawhisky keveréke (tehát blended whisky)
  • Johnnie Walker Black Label– (40% alkoholtartalmú) 12 évig érlelt keverék.
  • Johnnie Walker Double Black Label- a Johnnie Walker whisky család új terméke. Black Label, melyhez erősen tőzeges jellegű malátawhisky-t és idősebb tölgyfahordóban érlelt whisky-t kevernek.
  • Johnnie Walker Green Label– (43% alkoholtartalmú) 15 évig érlelt keverék. Körülbelül 15 különböző malátafajtát tartalmazó blended whisky.
  • Johnnie Walker Swing– maláta blended whisky. „Majdnem olyan édes, mint egy bourbon.”
  • Johnnie Walker Gold Label– (40% alkoholtartalmú) ritka keverék, több mint 15 féle malátát tartalmaz, többek között az ital lelkét jelentő nagyon ritka Clynelishmaláta. Ez a keverék az unoka receptje alapján készült, a márka 100. születésnapja alkalmából. Az I. és II. világháború után csak korlátozott készletek állnak rendelkezésre a hozzá való, de nagyon ritka malátákból.
  • Johnnie Walker Platinum Label- (40% alkoholtartalmú) 18 évig érlelt keverék. Az ázsiai piacon hozták forgalomba.
  • Johnnie Walker Blue Label– Az alapsorozat legritkább tagja. Minden üveg selyemdobozba van csomagolva, egyedi sorszámmal és hitelességi igazolással bír. Korjelölés nélkül palackozzák, 40% alkoholtartalommal.

 

A másnaposság vagy macskajaj tünetei nagymértékben csökkenthetőek.

reset