Mindig fogyassz felelősséggel!

másnaposság

Mindegy hogy milyen alkoholos italt fogyasztasz, legyen az sör, bor, pálinka, koktél, whiskey, pezsgő, gin vagy rum, a lényeg hogy mértékkel tedd. Ami segítségedre van az alkoholfogyasztás mértéktartásával kapcsolatban az az, hogy a fogyasztandó alkoholos italhoz való poharat használod. A borhoz a borosat, a sörhöz a korsót, a rövidhez a stampedlit, a whiskeyhez a whiskyset, a pezsgőhöz a pezsgőset és így tovább. A poharak mérete hozzávetőlegesen úgy vannak beállítva hogy egy pohárba azonos mennyiségű alkohol kerüljön. Ezek a pohár térfogatok az alkoholtartalom százalékos értékével arányosak.

Az alkalmankénti alkoholmennyiség mértéktartása azért fontos hogy elkerüljük a másnaposságot és az esetlegesen túl sok alkohol fogyasztása által okozott alkoholmérgezést. A hosszútávú mértéktartás pedig azért fontos hogy elkerüljük az alkohol hosszútávú káros hatásait.

Természetesen a kulturált alkoholfogyasztás után is előfordul hogy másnaposak leszünk, mivel egy jó társaságban könnyebben fogyasztunk, illetve az is oka lehet ha nem megfelelő minőségű alkoholos italt fogyasztunk. A másnaposság okozója az alkoholfogyasztás után szervezetedben maradó mérgező alkoholmaradvány, az acetaldehid. Mivel a szervezeted csak lassan tudja lebontani, ezért szükséges hogy ezt a folyamatot a megfelelő aminosavakkal felgyorsítsuk, és így a másnaposság tünetei nagyon nagy mértékben csökkenthetőek. Ezek az aminosavak étrend-kiegészítőkben megtalálhatóak. Magyarországon is kapható egy igazán jól működő, aminek három verziója is létezik a széles vevői igények kielégítése végett. A Hollandiában fejlesztett és gyártott ital, italpor és kapszula, már évek óta bevált kelléke a kulturált alkoholfogyasztásnak. Szerencsére ez a megoldás egész Európa szerte elterjedőben van.

Ami még segít minden esetben, nem sokat, de hasznos, az a vízfogyasztás. Minden egyes pohár elfogyasztott alkoholos ital után igyál meg még egy pohár vizet, és lefekvés előtt is még kettővel.